Szociális bérlakásba költözik két család a kispesti servúdi erdőből

Ez a cikk több mint 8 éves.

Két, korábban kunyhóban élő család költözik novemberben szociális bérlakásba Kispesten, miután a kispesti képviselőtestület 2015. szeptember 24-én egyhangúan igent mondott arra, hogy az önkormányzat szerződést kössön az Utcáról Lakásba Egyesülettel a lakások felújításáról. A Város Mindenkié csoport másfél éve lobbizott az Egyesülettel közösen, hogy a servúdi erdőben élők méltó lakhatáshoz jussanak. A munkánk azonban itt nem ért véget: szeretnénk, ha Magyarország minden önkormányzata az „Elsőként Lakhatást” szemlélet jegyében lakásban helyezze el a lakásszegénységben élő polgárait.

blog_41.jpg

Csorba Erika, Csorba János és Horváth Sándorné hosszú évek óta Kispesten a servúdi erdőnek is nevezett Kúttói erdőben éltek kunyhókban. Csorba János és felesége, Erika majdnem egy évtizede éltek már ezen az erdős részen. Az önkormányzat időről időre konténereket biztosított számukra, hogy kunyhóik mellől a szemetet el tudják szállítani. Horváth Sándorné Krisztina két éve került a Kúttói erdőbe, amikor férjével, aki azóta elhunyt, miután férje rokkantsági ellátása megszűnt, így nem volt elég jövedelmük ahhoz, hogy munkásszállón maradjanak. Krisztinának ekkor hajléktalanná válásuk miatt gyermekeit is nevelésbe kellett adnia, ők azóta is gyermekotthonban élnek.

A Város Mindenkié csoport és az Utcáról Lakásba Egyesület másfél éve lobbizott az önkormányzatnál azért, hogy egy „Elsőként Lakhatást” program keretében elhelyezzék a két családot. Ez akkor kezdődött, amikor az erdészeti hatóság eljárást indított ellenük az erdő jogosulatlan használata miatt, és a kunyhók elbontását rendelte el. Ekkor az érintettek és A Város Mindenkié arra kérték az önkormányzatot, hogy a Kőbányai Önkormányzathoz hasonlóan indítsanak számukra „Elsőként Lakhatást” programot az Utcáról Lakásba Egyesülettel együttműködve.

Az Utcáról Lakásba Egyesület programjának lényege, hogy jelenleg használaton kívüli és/vagy rendkívül rossz állapotú önkormányzati bérlakásokat újítanak fel úgy, hogy a felújításokat részben önkormányzati forrásokból, részben pedig adományokból, pályázatokból finanszírozzák. A felújítási munkák után a szociális bérlakásokba ezután korábban hajléktalan bérlők költözhetnek be. Ebben az esetben az első lakást Krisztina és élettársa kapják meg, a második Csorba Erika és János. A lakásba költözés mindkét család esetében hatalmas siker, de Krisztina számára ezzel nem csak az emberhez méltó lakhatás megszerzéséről van szó, hanem arról is, hogy végre esélye lesz újra együtt élni gyermekeivel.

A szeptember 24-ei képviselőtestületi ülésen a legtöbb képviselő a program mellett érvelt, hozzátéve azt is, hogy ha az együttműködés sikeres, modellül szolgálhat más önkormányzatok számára is. Végül pártkötődéstől függetlenül minden képviselő megszavazta a szerződéskötést. Az önkormányzatnál korábban szóba került, hogy egy harmadik lakásról is szerződést kötnek az Utcáról Lakásba Egyesülettel, amiben mind az Egyesület, mind A Város Mindenkié csoport nagyon bízik. Ugyanakkor az Egyesület és A Város Mindenkié csoport is hangsúlyozta: ezeknek a programoknak sokkal szélesebb körben és sokkal gyorsabban kellene elterjedniük, hiszen rengeteg a lakásszegénységben élő ember Magyarországon, akik úgy nem fognak tudni méltó lakhatáshoz jutni, ha két lakás kiharcolása másfél évnyi munkájába telik az érintetteknek.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.