Hova tűnnek a köztéri padok?

Ez a cikk több mint 8 éves.

Munkám kapcsán sokat járom a várost. A várost, ahol születtem, felnőttem, ahol élek. Budapest a városom, mely mindig más és más megújulást mutat. Fejlődik, szépül Budapest. De… egyben kizáró, kirekesztő és diszkriminatív is – érzéseim szerint – a hatalmon lévő kormány és a Fideszhez tartozó polgármesterek urak miatt.

kalvin.jpg

Ha valaki nem tudná, mesélek egy kicsit. Magyarországon olyan kormány működik, amelynek tagjai menetrendszerűen hazudnak, áltatják a népet, miközben a keresztény és családbarát mondataik mögött rendszeresen megtalálnak egy-egy réteget, akiket megaláznak, kirekesztenek. Ilyen a cigánykérdés – művelt emberek romáknak hívják ezt a népcsoportot – és a parlamentben is folyik a zsidózás. Szinte napi szinten megalázzák, lejáratják a szegénysorban élő magyar polgárokat. A fedél nélkül élő emberek ellen rendészeti eszközökkel lépnek fel, és most folyik a menekültek üldözése. Mindezek tudatában nézelődöm, gondolkodom, és viszonyítok. Viszonyítok, mert mindig dühöt vált ki belőlem, ha a kormány, vagy Fideszes polgármesterek intézkedéseinek következményeit látom, illetve a gazdasági érdekek előrenyomulása tűnik a szemembe.

Hogy miért írom ezt? Nos, a Kálvin-téren egy pár hete fesztivál volt. Színpaddal, oltári jó zenével, kis pofás bódékkal, és rengeteg székkel – sorban, mint a moziban. Ebből az alkalomból összeszedték az ottani köztéri padokat. Aztán véget ért a fesztivál, elbontották a színpadot, az aranyos fabódékat, és elvitték a székeket. De nem hozták vissza a padokat. Ugyanez a helyzet a Széna téren a buszvégállomáson. Évekig voltak ott padok a kis kerek téren, aztán egy felújítás kapcsán eltűntek és a járókelők betonpadkákra támaszkodva tudnak megpihenni, beszélgetni, mert elvitték onnan is a padokat. Azokat a padokat, amikre idős asszonyok ültek le egy kicsit pletykálkodni, azokat a padokat, ahol fiatal párok beszélgettek, élcelődtek egymással, azokat a padokat, amik – talán – üzleti érdekből maradnak tárolási helyükön, hisz egymás után három vacsorázó, szórakozó helyiség van, és uram bocsá’, zavarják a vendéglátást a padok foglalói. Így az ott pihenő, alvó hajléktalan emberek is.

Dühít, hogy akár a hajléktalan emberek üldözésének szándéka, akár üzleti érdekek állnak a padok elszállítása mögött, embertelen és kizáró ez a a cselekedet!

Egyre több helyen tapasztalom, hogy minden felvilágosítás nélkül bontják, viszik el a köztéri padokat. Azokat a padokat, amelyek lehetőséget adnak emberi kapcsolatokra, szomszédok, barátok kényelmes beszélgetésére, kismamák, gyermekes anyukák, megfáradt, fájós lábú idősek pár percnyi megpihenésére. Padokat, amelyek azért kerültek ki a közterületekre, hogy „szolgálják” az embereket. És lám… ott tartunk, hogy sorban fogyatkoznak a padok.

Azok a polgármesterek, akik abban a tévhitben élnek, hogy a közterület az övék, és csak nekik van joguk dönteni bármiben, ami a közterületeiket illeti, hát, jó, ha tudják, hogy tévednek!

A közterületet azért hívják közterületnek, mert a közé! A lakóké, a polgároké! Azoké a polgároké, akikhez – választások előtt – cédulákkal kopogtatnak, akiknek ígérgetnek, akiknek a szavazatára számítanak. Azoké a polgároké, akik a kerületükben laknak és joguk van használni a padokat, amit tisztes polgármestereink felszámoltatnak!

És persze, látom, megélem a Fidesz-kormány kirekesztő politikájának eredményét és tudom, hogy sok helyen pontosan azért szüntetik meg egyre több közterületi pad használatának a lehetőségét, hogy a hajléktalan emberek – és a most már gyűlöletplakátokkal és gyűlöletbeszéddel is kirekesztett – menekültek ne használhassák ezeket pihenésre. A kormány és az azt hűen követő polgármesterek célja az, hogy a fedél nélkül élő embereket bekényszerítsék a hajléktalanellátó-rendszerbe, ahol minden van, csak emberhez méltó elhelyezés nem! A mai kormány célja, hogy táborokba, és továbbutazásra kényszerítse a menekülteket – akik a halál elől menekülnek – és nem engedi még azt sem, hogy a padjainkon megpihenést találjanak!

Miközben a Fidesz kirekesztő gyűlöletpolitikáját folytatja, nem veszi észre, hogy saját szavazóitól is megvonja a köztéri padok használatának jogát! Bekebelezi az összes emberi jogot – csak azt szabad, amit a párt megenged! Nem kéne végre gondolkodni egy kicsit? Lesz még választás Magyarországon és akkor fogják csak észrevenni, hogy az egyre inkább öncélú döntéseik milyen hatást váltottak ki szavazópolgáraikból.

Lakatosné Jutka

A Város Mindenkié hajléktalan aktivistája, aki NEM padon él!!!!!

További információ a hajléktalan emberek közterekből történő kirekesztéséről

A köztéri kirekesztés további formái Budapesten

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.