Moderálás képzés az AVM-től / Training on moderation from AVM

Ez a cikk több mint 8 éves.

2015. július 25-én, szombaton szünetet tartottunk a mostani krízissel való foglalkozás terén, és arra fordítottuk az energiánkat, hogy fejlődjünk csoportként. Mi a MigSzolban (Migráns Szolidaritás Csoport) informális szervezetként az egyenlőségben és a hierarchiától mentes módszerekben hiszünk. Ez azt jelenti, hogy a munkánk konszenzusra épül, például nem szavazunk a döntéshozás érdekében, hanem addig beszélünk a témákról közösen, amíg mindenki el nem tudja fogadni az eredményt. Ahhoz, hogy ezt sikeresen csináljuk, a beszélgetésekhez szükség van egy jól képzett moderátorra, aki vezeti a túlfűtött vitákat is, mindezt most, július 25-én, szombaton A Város Mindenkiével gyakorolhattuk.

moderator_migszol.jpg

Az AVM -tagjai a hajléktalan emberek jogaiért dolgoznak Magyarországon- sok éve gyakorolja a konszenzust, és lenyűgözően tapasztaltak a moderálás módszereinek terén. Már korábban is részt vettünk egymás demonstrációin, eseményein, és tartottak nekünk egy fontos tréninget nőjogokkal és gender témákkal kapcsolatosan.

Így július 25-én már nem először, de ismét nagyszerű napot tölthettünk együtt az AVM két tagjával, Balog Gyulával és Fekete-Nagy Miklóssal. Ők képeztek minket, hogyan legyünk jobb moderátorok csoporttalálkozók alkalmával, hogyan vezessünk és facilitáljunk vitákat a konszenzus eléréséig. Elképesztő mennyiségű tudásra tettünk szert, a moderálás elméleti kereteitől kezdve egészen a jó gyakorlatokig, trükkökig. Ugyanakkor jól is szórakoztunk néhány játék és kihívást jelentő feladat segítségével. Mindent összevetve tökéletes napot tölthettünk ott remek hangulatban, egy csomó kérdéssel távoztunk, feladatokkal magunk számára, miként kellene fejlődnünk, ez is csak azt mutatja, hatással volt ránk a képzés. Reméljük, a jövőben mindez nagyban segíteni fogja a munkánkat, és még inkább reméljük, ezek a tapasztalatok elterjedtté válnak az aktivista körökben.

Szóval nagyon köszönjük, AVM, különösen Gyula és Miki!
———

On Saturday 25th July we took a break from dealing with the ongoing crisis and focused our energy into developing as a group. As a grassroot organisation we in MigSzol (Migrant Solidarity Group of Hungary) believe in equality and nonhierarchical working methods. This means that our work is based on consensus; we will not vote for making decisions, but discuss the topics together until everybody can accept the outcome. To do this successfully, the discussions need a skilled moderator to guide the heated debates, which we could practice together with A Város Mindenkié (AVM) on Saturday, July 25th.

AVM, who works for the rights of homeless people in Hungary, has practiced consensus for many years and they are amazingly experienced on moderating methods. We already participated at each other’s protests, events, and they have already provided us an important training on women’s rights and gender topics.

So on the 25th of July we had a great day again with two AVM members, Gyula Balog and Miklós Fekete-Nagy. They trained us how to be a better moderator at group meetings, how to lead and facilitate debates to reach consensus. We gained an incredible amount of knowledge there, starting from a theoretical framework on moderation, but also a lot of good practices and tricks. And we had fun, too, with some challenging games and exercises. All in all, we spent a perfect day there in a cool atmosphere, took home a lot of questions and tasks for ourselves to improve which also shows that we were, and are, impressed. This will hopefully help us a lot with future work and even more so, hopefully these skills spread around in the activist sphere!

So thanks a lot to AVM, especially Gyula and Miki!

Migszol csoport / Migrant Solidarity group

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.