Ne legyünk Európa szégyene! – Pfalz Aziz beszéde a Migszol tüntetésén

Ez a cikk több mint 8 éves.

Most A Város Mindenkié csoport tagjaként állok itt, mélyen egyetértve a demonstráció többi résztvevőjével. Nem tetszik, ahogyan a kormány a menekültekhez viszonyul. Ez az ország nem ilyen volt. Itt élnek közöttünk Lengyelországból, Görögországból, Kínából, Ausztriából, és még sorolhatnám hány helyről jött emberek, akik vagy muszájból vagy kényszerből vannak itt. Akkor senki nem mondta nekik, hogy menjenek haza, vagy ide se jöjjenek. Nem zárta el őket senki, nem vezették el őket bilincsbe verve, hogy a személyazonosságukat megállapítsák és nem csukták őket menekülttáborokba sem.

aziz_kicsi.jpg

Embereknek tekintették őket, akiknek valamiért jönniük kellett. Itt vannak, velünk élnek, az ország részei. Elférnek közöttünk. Akik most menekülnek (legtöbben a halál elől), ők miért nem férnek el közöttünk?

Alig 10 millióan élünk ebben az országban, mindenféle nációból. Aki itt született, magyarnak vallja magát, szereti ezt a földet, és a hazájának tekinti ezt az országot. De nem mindenki szereti azt, amit a kormány csinál. Nem szeretjük azt sem, ahogy a szavak kerítésével választja el az embereket egymástól, gyűlöletet keltve, hogy ne kelljen törődni azokkal, akik segítségre szorulnak.

De nemcsak szavakból épül kerítés. Most már szögesdrótból, sőt, alighanem betonból is építi a kormány a nagy falat! Európa szégyene leszünk. De nem akarunk az lenni! Nem akarunk falat, nem akarunk szögesdrótot, nem akarunk katonákat és rendőröket fegyverrel a kezükben.

Ma a kormány nemcsak a menekülteket üldözi, hanem a szegénységben élő embereket is. Az én lakáshelyzetem is elég bizonytalan, mint oly sokaké az országban. A Város Mindenkiében pedig hajléktalan emberekkel dolgozom együtt, akik nap mint nap megtapasztalják az üldözést, az elnyomást és a megkülönböztetést. Magyarország az egyetlen olyan ország a világban, ahol az alkotmányba van foglalva a hajléktalan emberek büntetése.

Úgy tűnik, a kormány most a hajléktalan emberek után a menekültekben talált meg egy újabb bűnbakot, aki ellen háborút folytathat. Azt követeljük, hogy a kormány tekintsen úgy az idemenekülő emberekre, ahogyan az egy európai országtól elvárható. Ne keltsen gyűlöletet, és ne szítsa azt, NE emeljen falat emberek közé!

Az ide érkező embereknek falak helyett támogatásra van szüksége. Arra, hogy egyenrangú polgárnak tekintsék őket, és megadják nekik a lehetőséget arra, hogy teljes életet élhessenek és ők is részei lehessenek ennek az országnak és az Európai Uniónak.

Lakhatást, demokráciát, jogállamot!

Fotó: Orpheush

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.