Falazás helyett lakhatást! Jogszerűtlen kilakoltatások Ferencvárosban

Ez a cikk több mint 9 éves.

A ferencvárosi Vaskapu utca egyik épületének lakóit az önkormányzat bírósági eljárás nélkül próbálja meg kilakoltatni. A romos és rendkívül elhanyagoltan álló ház lakásainak nagy része üres, az ott lakók egy részének van még érvényes szerződése, egy részének már lejárt, így jogcím nélküliként lakik ott, illetve több lakást rászoruló családok foglaltak el. A lakásfoglalókat az önkormányzat megfélemlítéssel és hatósági zaklatással próbálja meg költözésre bírni, megkerülve a jogszerű eljárást. Úgy tűnik, ez a gyakorlat régóta folyik és a házból sok embert így lakoltattak ki, ez a gyakorlat azonban csak most jutott a jogvédők tudomására.

blog_32.jpg

Danó Zoltánné Terézia azzal kereste meg az Utcajogász csoportot, hogy 2015. július 6-án a rendőrség razziát tartott az épületben és néhány embert, köztük a fiát is, előállították „önkényes beköltözés” miatt, ami egy elzárással is büntethető szabálysértés. A fiú 72 órán át szabálysértési őrizetben volt, majd figyelmeztetést kapott. Hétfőn a rendőrökkel együtt érkeztek az önkormányzat képviselői is, akik néhány lakásfoglaló családdal egy jegyzőkönyvet írattak alá arról, hogy másnap önként elhagyják a lakást. Ez a jegyzőkönyv jogilag semmilyen erővel bír, hiszen a hatályos törvények szerint az önkényes beköltözőket is megilleti a jogszerű bírósági eljárás és csak jogerős végzéssel lehet őket kilakoltatni, amit az önkormányzat ezzel a trükkel próbált meg elkerülni.

Tegnap reggel, 2015. július 7-én az AVM és az Utcajogász aktivistái a lakókkal együtt várták a végrehajtót és a rendőröket, azonban csupán egy építési vállalkozó érkezett meg, aki két rendőr biztosításával kívánta befalazni a lakásokat. Megrendelésén nemcsak olyan lakások szerepeltek, amelyek már üresen álltak, hanem többek között Danó Zoltánné lakása is, aki ellen eddig a lakással kapcsolatban nem indult végrehajtási eljárás, és a fenti jegyzőkönyvet sem írta alá. Az AVM tagjai figyelmeztették a vállalkozót, hogy olyan lakást nem falazhat be, amelyet nem jogszerűen ürített ki az önkormányzat, amit ő el is fogadott, így csupán a korábban befalazott, de azóta megrongálódott falazást javította ki.

Az önkormányzat lakásügyi osztálya nem volt hajlandó hivatalos állásfoglalást kiadni az ügyről, a kerületi sajtóreferens pedig elmondta, hogy miközben az önkormányzat nem kezdeményezi végrehajtási eljárás lefolytatását az érintettekkel szemben (az AVM egyelőre hét érintett családról tud), a rendőrség szabálysértési eljárást fog indítani a lakásfoglalók ellen, vagyis újabb razziák várhatóak. Az AVM álláspontja szerint az önkormányzat a megfélemlítés eszközét alkalmazza ahelyett, hogy jogszerűen járna el az állampolgárokkal, és megfelelő elhelyezést biztosítana a rászoruló családoknak.

Ferencvárosban az önkormányzati bérlemények száma az 1990-es évek óta 30 ezerről 5500-ra csökkent, és csak az elmúlt tíz évben közel 3000 önkormányzati lakás szűnt meg. Az AVM közérdekű adatigénylése alapján 2014-ben 4051 összesen önkormányzati tulajdonú lakás volt a kerületben, melyből 1228 lakás, vagyis a teljes állomány 30%-a volt üres. Az üres lakások nagy része rossz műszaki állapotú, lebontásra vár. Miközben Magyarországon lakhatási válság van, a ferencvárosi önkormányzat egyre kevesebb lakással gazdálkodik, a rossz állapotú lakásokat szanálja, az újakat pedig a városrehabilitáció keretében magasabb lakbérért adja ki. Pedig a nehéz anyagi helyzetben lévő és lakhatási gondokkal küzdő embereknek kizárólag egy kiterjedt szociális bérlakás-rendszer, és egy megfelelő lakástámogatási rendszer adna lehetőséget a megkapaszkodásra. A jogszerűtlen kilakoltatással a ferencvárosi önkormányzat rövidtávon valóban megszabadul a problémától és a helyzet kezelésének felelősségétől, valójában azonban csak tovább görgeti és súlyosbítja a milliókat érintő lakhatási válságot.

A bejelentett munkával rendelkező Danó Zoltánnénak és családjának egy hónap haladékra és az albérleti kaució megfizetéséhez pénzügyi támogatásra lenne szüksége ahhoz, hogy lakáshelyzetét rendezze és albérletbe tudjon költözni. Az AVM ez ügyben személyes egyeztetést kért Bácskai János kerületi polgármestertől, aki ezidáig nem jelentkezett a megkerésésünkre. Az AVM és az érintettek azt kérik a ferencvárosi önkormányzattól, hogy függessze fel a rendőri zaklatásokat és a kilakoltatásokat addig, ameddig az érintett családok lakhatási helyzete megnyugtatóan rendeződik, és ehhez biztosítson megfelelő erőforrásokat és támogatást.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.