Részt vettünk a híres New York-i Baloldali Fórumon!

Ez a cikk több mint 8 éves.

Régi barátainktól, a New York-i Picture the Homeless (’Képzeld el a hajléktalanokat’) szervezet képviselőitől meghívást kaptunk, hogy vegyünk részt az évről évre megrendezett nagy baloldali aktivista konferencián, a Baloldali Fórumon. Az idei Fórum azt a címet viselte, hogy: „Nincs igazság, nincs béke: szemben a kapitalizmus és a demokrácia válságával”. 

left_forum_2015_1.jpg

A Város Mindenkié a nemzetközi szolidaritási mozgalom lehetőségeiről szóló beszélgetésben vett részt május 29-én, ami ezekre a kérdésekre keresett válaszokat:

  • Hogyan képzeljük el a nemzetközi (világméretű) szolidaritást?

  • Mit tesz a mi szervezetünk a szolidaritás erősítése érdekében és mi ennek a munkának a célja?

  • Milyen sikereket értünk el eddig és milyen kihívásokkal kell szembenéznünk a szolidaritás építése során?

Mi a beszélgetés során elmeséltük, hogy A Város Mindenkié csoport léte maga a nemzetközi szolidaritás egyik nagyon szép példája, hiszen a csoportunk létrejöttét egy olyan képzés alapozta meg, amelyet a fenti Picture the Homeless hajléktalan aktivistái tartottak budapesti hajléktalan embereknek és szövetségeseiknek 2009 nyarán. Ha ők akkor nem szánják rá erre az időt, nem jönnek ide, ki tudja, hogy létezne-e ma az AVM!

Az AVM szolidaritási munkájából elsősorban a 2014-ben lezajlott, nagy sikerű nemzetközi szolidaritási kampányunkat emeltük ki, amelynek során helyi szervezetek három földrészen, 14 városban – New Yorktól Bangkokig és Dublintól Isztambulig – tiltakoztak Magyarország helyi külképviseletei előtt a hajléktalanság magyarországi kriminalizációja ellen. Ez nagyon sok erőt és inspirációt adott nekünk a munkánk folytatásához.

A nehézségek közül elsősorban a nyelvi akadályokat emeltük ki – Magyarországon sajnos a nyelvtudás továbbra is komoly kiváltságnak számít, ezért a hajléktalan emberek jelentős része nem beszél idegen nyelveket olyan szinten, hogy egyszerűen részt tudna venni nemzetközi együttműködésekben. Erre a kihívásra több eszközzel igyekszünk válaszolni: egyrészt ingyenes nyelvórákat szervezünk a tagjaink és más hajléktalan emberek számára, ezek hosszú távon egyre inkább hozzáférhetővé teszik számukra a nemzetközi szerveződésekben való részvételt. Másrészt a szerencsésebb, szövetséges tagjaink, illetve önkéntes szimpatizánsaink is sokat tesznek azért, hogy fordítással és tolmácsolással áthidalják a nyelvi akadályokat és ezáltal lehetővé tegyék a hajléktalan aktivisták számára a nemzetközi szolidaritás gyakorlását.

supa izgalmas aktivista és tudós vett még részt a beszélgetésben, a világ minden tájáról, a legkülönfélébb társadalmi-politikai ügyek képviseletében: David Scheller, a németországi ’városhoz való jog’ mozgalom kutatója és aktivistája; Santi Mas de Xaxàs Faus, a spanyol jelzáloghiteles mozgalomból; Lea Díaz spanyol származású társadalomtudós és tanár, a demokrácia kutatója; Rossen Djagalov Törökországból, a LeftEast (Bal/Kelet) nevű kelet-európai közösség és internetes folyóirat önkéntese; Laurel Mei Turbin és Meejin Richart az Egyesült Államokból, az Csendes-óceáni szigeteken élő népek szolidaritási szervezetéből (APIPS); Valentine „Szfinx„ Eben szintén az Egyesült Államokból, az alternatív média tartalmakat szolgáltató Indymedia Afrika munkacsoportjából; Themis Pellas, anarchista aktivista Görögországból; és Virgilo Aran, a New York-i Mosodai Dolgozók Érdekvédelmi Szervezetéből.

Nagyon izgalmas volt ennyiféle nézőpontot meghallgatni és ennyi érdekes emberrel találkozni, még ha mi csak virtuálisan lehettünk is jelent a beszélgetésen. A szervezők arra is figyeltek, hogy a hozzászólók globális részvételét nagy anyagi áldozatok és jelentős környezetterhelés nélkül is biztosító technikai megoldás független legyen a profitorientált nagyvállalatoktól és az Egyesült Államok megfigyelő apparátusától. Ezért a Jitsi nevű programot használtuk a beszélgetéshez, a program használata ingyenes és teljesen szabad, próbáljátok ki ti is: https://meet.mayfirst.org/

Éljen a nemzetközi szolidaritás!

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.