Servúd költözik…

Ez a cikk több mint 8 éves.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kispesti ún. servúdi erdőben élő hajléktalan emberek lakói ellen az erdészeti hatóság eljárást indított az erdő jogosulatlan használata miatt. A kunyhókra egyenként kiszabott 100 ezer forintos bírság ellen fellebbezést nyújtottunk be, amelynek eredménye még nem derült ki. Eközben sikerült megegyeznünk a Kispesti Önkormányzattal, hogy az Utcáról Lakásba Egyesülettel együttműködésben három háztartás szociális bérlakásba költözhessen. Két újonnan felújított lakásba ősszel, a harmadikba valószínűleg jövőre költözhetnek az erdő lakói. Időközben megérkezett a terület tulajdonosának – egy magánembernek – a levele is az erdő lakóihoz, aki felszólította őket, hogy május 31-ig hagyják el a területet, különben birtokvédelmi eljárást fog indítani ellenük. Válaszlevelünkben arra kértük a tulajdonost, hogy miután több, mint egy évtizede élnek az emberek ebben az erdőben, gyakoroljon türelmet és adjon időt arra az érintetteknek arra, hogy megfelelő elhelyezést találjanak. Mindeközben azonban egy sokkal nagyobb erő is belépett a servúdi erdő körüli játszmába. Úgy tudjuk, hogy az erdő lakóinak kilakoltatására vonatkozó utasítás közvetlenül Lázár Jánostól származik, aki azt szerette volna, ha megszűnnek a repülőtér felé vezető út melletti erdőben uralkodó „áldatlan állapotok”.

bantu.jpg

2015 áprilisában az erdőben megjelentek a Máltai Szeretetszolgálat, a Hajléktalanokért Közalapítvány és a Vöröskereszt helyi szervezetének a képviselői és azt közölték a kunyhóban élő emberekkel, hogy lakhatási támogatást szeretnének nekik nyújtani, illetve megígérték, hogy az erdő lakóinak munkabért fizetnek az erdőben található szemét összetakarításáért. Később kiderült, hogy a Menhely Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett konzorcium lakhatási támogatásáról van szó, amelyre egyelőre 2015. december 31-ig van biztos forrás. A két szervezet tájékoztatása szerint a támogatás akkor is fog folytatódni 1-2 évig, ha a konzorciumi forrás elapad, de erről még nincsen hivatalos döntés. Ezt a támogatást albérletre, munkásszállóra vagy átmeneti szállóra is el lehet költeni.

Az események a nagy szociális szervezetek megjelenésekor nagyon felgyorsultak. A legközelebbi hír servúdból, ami eljutott az AVM-hez az volt, hogy az ott élő emberek éppen saját kezükkel bontják kunyhóikat. Néhány nap leforgása alatt szinte az összes kunyhó el is tűnt, a szemét felszedése még folyamatban van. Az érintettek egy része még azelőtt elhagyta az erdőt, hogy elindult volna a kunyhók bontása, egy másik részük éjjeli menedékhelyre került, a többség pedig egy külvárosi munkásszállóra. A Máltai Szeretetszolgálat és a Hajléktalanokért Közalapítvány képviselői szerint nemsokára kész lesznek az érintettekkel kötendő megállapodások és mindenkinek stabil elhelyezése lesz. Úgy tűnik, hogy albérletbe vagy szociális bérlakásba egyelőre csak azok költöznek, akik az AVM, az Utcáról Lakásba Egyesület és a kerületi önkormányzat által felújított lakásokba költöznek (a felújításhoz a Hajléktalanokért Közalapítvány is nyújt támogatást).

Amint azt az együttműködő szociális szervezeteknek is jeleztük, A Város Mindenkié aggályosnak tartja, hogy az erdőben közel egy évtizede élő embereket úgy vették rá otthonaik elbontására, hogy semmilyen garanciát nem kaptak arra, hogy megfelelő elhelyezést fognak kapni, és egyelőre a lakhatási támogatás feltételei sem világosak. Az erdőben élő emberek nagy részének nagyon jó oka volt arra az elmúlt években, hogy ne az ellátórendszert „válassza” lakóhelyéül, hanem önellátó módon működtessen egy közösséget. Nagyon reméljük, hogy a két nagy szociális szervezet a szakmai és állampolgári szempontokat ugyanúgy szem előtt fogják tartani az erdő lakóinak támogatásakor, mint a kommunikációs és esztétikai szempontokat.

Fotó: Zöld Pók

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.