Párbeszéd és megoldások – egy hajléktalan ember nyílt levele Tarlós Istvánnak

Ez a cikk több mint 8 éves.

Tisztelt Tarlós István Úr!

A legnagyobb tisztelettel szólítom meg önt, mint Budapest város Főpolgármesterét. A Város Mindenkié csoport érintett aktivistája vagyok. Legutóbb a Fővárosi Közgyűlés „nyilvános” ülésén láthatott engem a csoport tagjaival és szimpatizánsaival. Talán emlékszik: mi voltunk azok, akik az ön szavaival élve „zsibbadásig tarthatjuk a tábláinkat”. Szerettük volna elérni, hogy érintett aktivistánk, Csuhai Ágnes elmondhassa beszédét,melyben felhívja a figyelmet a hajléktalanok életvitelszerű lakhatásának kriminalizációjára. Csárdi Antal, az LMP képviselője olvasta fel Csuhai Ágnes levelét. A Város Mindenkié csoport felhívást intézett a jelenlévő képviselőkhöz, melyben felkértük őket: ne szavazzák meg a hajléktalan embereket kirekesztő rendeletet.

miklos_ko.jpg

Tisztelt Tarlós István Úr! Ön többször elismételte beszédében, hogy a csoportunk nem nyújt valódi megoldásokat a hajléktalan emberek számára. Ön szerint mi csak hecceljük az elesetteket és saját, önös céljainkra használjuk fel őket. A Város Mindenkié csoport több alkalommal elküldte önnek a javaslatainkat, melyben leírtuk mind a szociális bérlakásokra, mind a közterületen életvitelszerűen élő hajléktalanok helyzetére vonatkozó megoldási lehetőségeket. Legutóbbi nyílt levelünket, amire nem válaszolt, itt olvashatja. Ezekre a levelekre nemhogy érdemi választ, de még visszajelzést sem kaptunk. Ön többször kihangsúlyozta: nyitott minden olyan ésszerű,életképes ötletre, javaslatra, amely megoldást nyújthat ezeknek az embereknek. Ezért szeretnénk lehetőséget kérni öntől,hogy elmondhassuk a megoldási javaslatainkat.

Rendszeresen lesöprődik minden tárgyalási időpontunk, minden valóban realisztikus, kivitelezhető javaslatunk. Ön nem ad lehetőséget a csoport tagjainak, mint ahogyan más civil szervezetnek sem a párbeszédre, ami érdemben előre vinné ezt az igen súlyos társadalmi problémát. Ezért nyomatékosan kérem, kezelje megfelelő helyén a kérésünket és fogadjon bennünket, hogy elmondhassuk önnek, miért foglalkozunk ilyen aktívan ezzel a témával.

Ön nemcsak a másik  1.750.000. Budapesten élő emberért, hanem a legelesettebb rétegért ugyanúgy felelős.Tisztelettel kérjük: a hajléktalan és a mélyszegénységben élő emberek ugyanúgy részei, tagjai az „Ön Városának”. Adjon teret, lehetőséget számunkra, hogy valóban tudjunk segíteni ezen az egyre növekedő társadalmi rétegen.

A Város Mindenkié csoport minden erejével és jogi eszközével.ha szükséges radikális  módszerekkel fel fog lépni mindenfajta kirekesztő, megbélyegző, megalázó politikai döntés ellen. Alapvetően nem célunk az éppen regnáló városvezetés bírálata, „csupán” a nem életszerű törvényeket, rendeleteket bíráljuk – teljesen jogosan. Konstruktív párbeszédet szeretnék önnel kialakítani. Közös az elhatározás, abban, hogy tegyünk valódi, megoldó lépéseket.

Emlékeztetném önt: Ön azt mondta a Fővárosi Közgyűlés előtt, hogy nyitottan várja a javaslatainkat. Szeretnénk elmondani, rögzíteni,és megvalósítani ezeket, tehát kérjük önt a párbeszédben való együttműködésre.

Tisztelettel: Orbán Miklós

Fotó: Bankó Gábor

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.