Találkozás az V. kerületi polgármesterrel – beszámoló

Ez a cikk több mint 8 éves.

2015 első hónapjaiban megkerestük a főváros összes kerületének polgármestereit, hogy elmondhassuk és írásban átadhassuk a hajléktalanügyi és lakáspolitikai elképzeléseinket. Végre nem egy konfliktus miatt ültünk le tárgyalóasztalhoz az önkormányzatok vezetőivel, hanem mint aktivista hajléktalanügyi szakértők.

blog2_3.jpg

Az V. kerületi polgármester erre a megkeresésünkre nem reagált, de egy másik ügyből kifolyólag hajlandó volt velünk tárgyalóasztalhoz ülni. Az apropó egy helyi konfliktus volt, aminek meglehetősen nagy  sajtóvisszhangja volt. Mint ahogy blogunkon is már írtuk, a Bástya utcában élő Zátrok László alvóhelyét kb. 1 millió forint értékű ráccsal zárták el. Végül az ő ügyében fogadott minket a polgármester: Lászlót két hajléktalanságot megtapasztalt aktivistánk kísérte el a hivatalba.

A polgármester és a szociális főosztály vezetője tájékozott volt az ügyben. A polgármester jelezte, hogy a saját kerületi gazdálkodási vállalkozásának emberei már ajánlottak fel Lacinak utcaseprői állást, de nem élt a lehetőséggel, pedig pár év múlva még akár szolgálati lakást is kaphatott volna. Igaz a 3 bőröndnyi holmiját munka közben nem tárolhatta volna sehol. Talán azt hurcolva sepregethette volna az utcát.

Mi ehelyett a már jól bevált „Elsőként lakhatás” programot ajánlottuk a döntéshozóknak, miszerint Lacit és más kerületi köztéren élő hajléktalan embert helyezzenek el szociális bérlakásaikba és onnan járhassanak el akár utcaseprőként is dolgozni. Persze ebbe be kéne vonni az illetékes szociális munkásokat is.

A két ellentétes vektorú elképzelés a tárgyalás folyamán nem közeledett semmit, pedig társam még a saját ez irányú példáját is elmondta röviden. A polgármester azonban megígérte, hogy Lacira „ráuszítja” az utcai szolgálatot, ha már azt úgyis a kerület fizeti minden kötelezettség nélkül. Eddig jutottunk a fél óra alatt.

Az utolsó percben jeleztem a kerület vezetőjének, hogy az AVM beperelte a hivatalt, mert 2-3 éve egyetlen közérdekű adatigénylésünkre sem válaszolt, és jólelkűen még azt is odasúgtam, hogy ha pótolják a hiányosságukat, visszavonjuk a feljelentést.

2015. június 10.                                                                            Balog Gyula

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.