A büntetés nem megoldás – Csuhai Ágnes beszéde a fővárosi közgyűlésben

Ez a cikk több mint 8 éves.

Tisztelt fővárosi közgyűlési képviselők!

Én Csuhai Ágnes A Város Mindenkié csoport önkéntes aktivistája. A mai ülésen szavaznak a hajléktalan embereket büntető rendelet újraszabályozásáról. Indokoltnak tartjuk ismét elmondani, hogy a hajléktalan emberek hatósági üldözése semmilyen körülmények között nem elfogadható.A büntetés nem megoldás. A hajléktalan emberek üldözése alapvető emberi jogokat sért embertelen és értelmetlen. Tudom, hogy miről beszélek. Korábban több mint 10 évig én is hajléktalan voltam, noha nekem szerencsém volt, és sikerült szociális bérlakáshoz jutnom.

agi_1.jpg

Ma Budapesten, éppen a most tárgyalt rendeletnek köszönhetően akár be is börtönözhetnek valakit, csak azért, mert hajléktalan. Holott egy tisztességes társadalom elismeri a lakhatáshoz való jogot, és nem a hajléktalan emberek, hanem a hajléktalanság ellen küzd.

A szegénység nem bűn. A szegénység botrány! A hajléktalanság szociális probléma, eltüntetni nem, csak megoldani lehetne – a közterületi hajléktalanság büntetése azonban nem oldja meg a lakhatási válságot.

Tisztelt képviselők!

Arra kérjük Önöket, inkább azon dolgozzanak, hogy miként bővíthetné a főváros a budapesti szociális bérlakás-hálózatot, ne azon, hogy pontosan hol vegzálhassák és zaklathassák a legszegényebb városlakókat!

Minden hajléktalan és szegénységben élő embernek szüksége van az önkormányzatokra! De az önkormányzatoknak is szüksége van a hajléktalan és szegénységben élő emberekre. Tudjuk, hogy igenis 4 millióan vagyunk! Ma Magyarországon ennyien élünk a létminimum alatt! Szeretnénk mindannyian biztonságban, emberi módon élni, úgy, ahogyan az ma csak a társadalom egy részének adatik meg.

Tisztelt képviselők! Arra kérjük Önöket, hogy ne szavazzák meg a módosítást – ezzel máris jelentősen csökkennének azok a területek, amelyeken büntethető a hajléktalanság, hiszen a Kúria döntésének megfelelően a kerületi szabályozások jelentős része május végével hatályát vesztené. De ez nem elég!

Arra kérjük Önöket, hogy helyezzék hatályon kívül az egész rendelet! Érjen véget a hajléktalan embereket üldöző politika, először Budapesten, majd egész országunkban!

Találjunk közösen megoldást a hajléktalanság problémájára! Ez a közös érdekünk.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.