Kispesten is elindul a „Kunyhóból lakásba” program

Ez a cikk több mint 8 éves.

Az Utcáról Lakásba! Egyesület és A Város Mindenkié csoport Kőbánya után Kispesten is elindítja „Kunyhóból lakásba” programját. A program során három hajléktalan család kaphat lehetőséget arra, hogy sok év után kunyhó helyett szociális bérlakásba költözhessen.

sevrudi-erdo-8297859.jpg

A „sherwood-i” (Kút-tói erdő) kunyhók lakói tavaly év végén kerültek nehéz helyzetbe, mivel az erdészeti hatóság el akarja bontani lakóhelyüket. A Város Mindenkié csoport elérte, hogy az Önkormányzat ne támogassa az elhelyezés nélküli kunyhóbontásokra vonatkozó tervet, és évente 2 felújításra váró bérlakást ajánljon fel a helyzet rendezésére. A „Kunyhóból lakásba” program szakmai tartalmát, ahogyan Kőbányán is, az Utcáról Lakásba! Egyesület valósítja meg.  A leendő bérlők és önkéntesek részvételével az önkormányzat által rendelkezésre bocsájtott, jelenleg az állapotuk miatt használaton kívüli bérlakások felújításra kerülnek. Az elsőként lakhatást szemléletnek megfelelően, amely a lakáshoz jutást nem a hajléktalan emberekkel végzett szociális munka céljának, hanem a kiindulópontjának tekinti, a beköltözőket az Utcáról Lakásba! Egyesület szociális munkásai segítik abban, hogy hosszú távon megőrizzék önálló lakhatásukat.

A „Kunyhóból lakásba” program segítségével elsőként özv. Horváth Sándornénak nyílik lehetősége arra, hogy lakásba költözve – hosszú idő után- ismét együtt lehessen gyermekeivel.

Krisztina 4 gyermeke jelenleg ugyanis gyermekotthonban él, amióta elvesztették lakhatásukat és a család az erdőbe kényszerült saját építésű kunyhóba. A szociális bérlakásba költözéssel megnyílik az út a családegyesítéshez. A gyerekek ezzel anyagi és érzelmi szempontból is nagyobb biztonságban élhetnének.

Hiszünk abban, hogy mind Krisztina, mind a másik két érintett család esetében is minden szempontból fenntarthatóbb megoldás az önálló lakhatás az intézményes elhelyezéshez képest.

A kispesti program megvalósításához jelenleg közösségi adománygyűjtés is zajlik.

Fotók: Vörös Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.