Nyílt levél Tarlós Istvánnak és Kocsis Máténak a lakhatási válság megoldásáról

Ez a cikk több mint 9 éves.

Tisztelt Tarlós István és dr. Kocsis Máté!

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt aktivistákból és szövetségeseikből áll, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. Célunk, hogy kiálljunk a hajléktalan emberek méltóságáért és küzdjünk a lakhatáshoz való jogért. A szervezet minden tevékenységében – a döntéshozástól az akciók szervezéséig – a hajléktalan emberek vezető szerepet játszanak.

Azért keressük meg Önöket, mert a budapest.hu oldalon olvastuk az Önök és Torday Marcell Jobbikos képviselő közötti levelezést 2015. január-február során. Önök a képviselőnek írt válaszlevelükben a következőt írták: „A hajléktalanságból történő kivezető utat – a Kormány szándékához hasonlóan – nem a hajléktalan-ellátórendszer bővítésében, továbbfejlesztésében látjuk, mint megoldást, hanem a rendszerből történő kiléptetés esélyének alternatív (jövedelemteremtés, foglalkoztatás, képzés, lakhatás, munkásszállás, albérlet, hétvégi ház, telek, szociális segítség útján) megoldásának kidolgozásában, felkínálásában és nem utolsó sorban felgyorsításában. A megvalósítás kulcsa az együttműködés az állami, kormányzati, egyházi és civil szervezetekkel és a lakossággal.”

valsag.JPG

Örömmel tapasztaltuk, hogy a főpolgármester úr által korábban képviselt szakmai irány, mely szerint a hajléktalanság megoldása a hajléktalan-ellátórendszer bővítése, megváltozott és ma már a tartós lakhatást tekinti a megfelelő megoldásnak. Arra kérjük Önöket, hogy a fent hangoztatott együttműködés jegyében tájékoztassanak minket és a lakosságot arról, hogy

1. Pontosan milyen programok megvalósítását tervezik, amelyek segítenek a hajléktalan embereknek kikerülni a hajléktalanságból?

2. Mely szakmai szervezeteket vonják be az említett alternatív lakhatási megoldások kidolgozásába?

3. Hogyan tervezik fejleszteni a lakhatási támogatásokat a fővárosban?

4. Hogyan tervezik fejleszteni az önkormányzati bérlakásrendszert?

5. Hogyan tervezik támogatni a hajléktalan és bizonytalan lakáshelyzetben élő embereket, hogy megfelelő jövedelemhez jussanak lakhatásuk fenntartása érdekében?

6. Mikor tervezik visszavonni az életvitelszerű közterületen tartózkodást büntető helyi rendeletet?

Kérjük, a programok és tervek leírásához konkrét költségvetést és a megvalósítás menetrendjét is csatolják.

Válaszukat előre is köszönjük.

Üdvözlettel,

A Város Mindenkié csoport

[email protected]

Budapest, 2015. március 10.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.