Önképzés a 8. kerületről

Ez a cikk több mint 9 éves.

A Város Mindenkié csoportot az elmúlt időszakban egyre több lakásszegénységben élő, gyakran a hajléktalanság szélén álló ember keresi meg. Közülük sokan a 8. kerületből érkeznek – ennek egyik oka, hogy Józsefvárosban nagyon sokan küzdenek komoly lakhatási gondokkal. A kerületben egyrészt sok szegény ember él, másrészt pedig látványos átalakulások, városfejlesztési projekteknek is színtere (mint például a Corvin-Szigony projekt, vagy a terjeszkedő Nemzeti Közszolgálati Egyetem). Ez komoly társadalmi feszültségekhez vezet, amik szorosan összefüggenek a lakhatás kérdésével is.

8ker.JPG

Mindezek miatt úgy éreztük, hogy A Város Mindenkié csoport várhatóan egyre gyakrabban – akár módszeresen – fog 8. kerületi lakásszegénységben élőkkel együtt dolgozni. Ezért fontosnak tartottuk, hogy képezzük magunkat a helyi társadalmi, gazdasági folyamatokkal; jelenleg várható változásokkal kapcsolatban. A Kritikai Városkutatás Műhely tagjai tartották meg nekünk ezt a félnapos belső képzést 2015. február 22-én.

Először a városfejlesztéssel, városrészek átalakulásával kapcsolatos fontos fogalmakat tisztáztunk, mind például a városrehabilitáció vagy a dzsentrifikáció (ami a szegényebb társadalmi csoportok kiszorítását jelenti, miután fizikailag megújul egy városrész). Ezután a városrehabilitációs projektek budapesti történetével ismerkedtünk meg három kerület – a 7., 8. és 9. – megvalósított fejlesztéseinek példáján. Ennek a blokknak a végén az EU-s források lakhatási célokra való felhasználásáról is szó esett. A második részben sokkal konkrétabban a 8. kerületről volt szó; megismerkedtünk a közelmúlt programjaival és a Ludovika-fejlesztés tervezett elemeivel, a kerület lakhatással és társadalompolitikával kapcsolatos álláspontjával, és sok térképet nézegettünk arról, hogy az elmúlt 10-15 évben hogyan változott a kerület társadalmi szerkezete vagy a lakásállomány összetétele. Végezetül pedig néhány stratégiai kérdést vitattunk meg azzal kapcsolatban, hogy a tanultak alapján milyen lehetőségei vannak egy lakhatási mozgalomnak ebben a környezetben.

A képzés nagyon tanulságos és élvezetes volt – sokat beszélgettünk, vitatkoztunk, és kicsit messzebbről tudtunk ránézni arra a mozgalmi munkára, amit egyébként a hétköznapokban végzünk.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.