Találkozó a pécsi polgármesterrel – beszámoló

Ez a cikk több mint 9 éves.

A Város Mindenkié néhány hónapja pécsi hajléktalan és szövetséges aktivistákkal dolgozik együtt azon, hogy abban a városban is alakuljon egy az AVM-hez hasonló hajléktalan érdekvédelmi csoport. A pécsi csoport tagjai a februári elvonulásunkon és egy képzésükön is részt vettek már, illetve többször utaztunk el Pécsre is, hogy egyeztessünk, beszélgessünk a helyi aktivistákkal. A pécsi csoport legutóbbi akciója során Páva Zsolt pécsi polgármesterrel találkozott, amelyre mi is segítettünk felkészülni. Íme a beszámoló Kakas Éva szövetséges aktivista tollából.

pecs.jpg

Ágoston Andrea kérte a polgármestertől a találkozót, hogy a pécsi hajléktalanokat érintő problémákról beszéljünk.
A találkozón Páva Zsolt polgármesteren kívül részt vett Baráti Zsolt, a polgármester személyi titkára, a mi részünkről Ágoston Andreán kívül Ostrosics Péterné Tündi, Poczek László és Kakas Éva.

A bemutatkozás után Poczek László elmondta, hogy régóta hajléktalan, noha kilenc éve beadta a lakásigénylését, de mindhiába vár lakásra. Utalt rá, hogy beadtuk a közérdekű adatigénylést az üres önkormányzati lakásokra vonatkozóan, mivel tudomásunk van róla, hogy számos üres lakás van. Jó lenne, ha felújításért cserébe a hajléktalanok is juthatnának efféle lakáshoz. A polgármester szerint erre már évek óta van mód városunkban, ugyanis rendszeresen pályázatokat írnak ki, amelyeken bárki részt vehet. Kérdésünkre, mely szerint hol hozzáférhetők e pályázatok, nem kaptunk még választ. Poczek László felemlítette a szombathelyi városvezetés pozitív példáját, amely vezetés rehabilitációs munkákat szervez a hajléktalanoknak, illetve emberi lakhatási körülményeket teremtett.

Ostrosics Péterné elmondta, hogy hajléktalansága miatt elveszítette a gyerekeit, 22800 forintos segélyből kellene fenntartania magát, ebből a csekély pénzből nyilvánvalóan lehetetlenség megélnie, ezért kénytelen olyasféle tevékenységeket folytatni, mint például a vasazás, kukázás, amelyek szabálysértési eljárást vonnak maguk után, ha rajtakapják, és még jól meg is büntetik, nem elég a nyomorúsága. Azt is elmondta, hogy pécsi lakhely nélkül még közmunkát sem vállalhat. Ez az információ igen meglepte a polgármestert, és ígéretet tett, hogy utánanéz a dolognak, és mindent megtesz, hogy efféle diszkrimináció ne sújtsa a hajléktalan embereket.

Ágoston Andrea a szabálysértési rendelet visszavonás mellett érvelt. Utalt az Alkotmánybíróság ez irányú állásfoglalására is, mely állásfoglalás alkotmányellenesnek ítélte meg a hajléktalanok kitiltását közterületekről, sőt külföldi tapasztalatokra hivatkozva beszámolt római, New York-i példákról, ahol másképpen állnak a hajléktalanok problémájához.

A polgármesternél nem talált meghallgattatásra ez a felvetésünk, ő nem tud az Alkotmánybíróság efféle állásfoglalásáról. Úgy véli, hogy a pécsi polgárok többsége támogatja, hogy a belvárosból tiltsák ki a hajléktalanokat, nem szólva arról, hogy turisztikai szempontból milyen elriasztó az ilyesféle emberek jelenléte. Mindhiába említettük meg, hogy Budapest több kerületében is visszavonták ezt a rendeletet, hajthatatlan volt.
Kakas Éva a Fedél Nélkül pécsi terjesztésének lehetőségéről beszélt, amelyet – véleménye szerint – a Támasz Alapítvány felvállalhatna. Páva Zsolt polgármesternek igen tetszett az ötlet, megnézte a lapokat, melyeket magunkkal hoztunk, és teljesen egyetértett a terjesztéssel, olyannyira, hogy azt mondta, ő lesz az első pécsi példány vásárlója.

A félórás megbeszélés jó hangulatban folyt, úgy éreztük, a polgármester alapvetően pozitívan viszonyult az általunk felvetett problémákhoz, ám természetesen maradtak nyitva kérdések. Megállapodtunk abban, hogy tartjuk a kapcsolatot. A találkozó után a PécsTv készített egy rövid összefoglalót a beszélgetésről, továbbá a Pécsi Stop telefonos megkeresésére nyilatkozott Kakas Éva.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.