Pillantás a kulisszák mögé – beszámoló az AVM filmvetítéséről

Ez a cikk több mint 9 éves.

2015. január 29-én került megrendezésre a Wesley János Főiskolán az a filmvetítéssel egybekötött beszélgetés, aminek a témája A Város Mindenkié (AVM) csoport munkája volt. A program során a résztvevők a karácsonyi Kossuth téri sátras, és egy mélyszegénységben élő család kilakoltatását akadályozó akció bemutatatása során bepillantást nyerhettek abba, hogy az AVM tagjai és szimpatizánsai mit tesznek közösen a hajléktalanság és lakásszegénység ellen, hogyan szerveznek köztéri akciókat, tüntetéseket, és írnak beszédet.

A két akcióról egy-egy kisfilmet vetítettünk le, aminek az alapja a Zöld Pók Alapítvány által az AVM-ről forgatott dokumentumfilmhez készített anyag volt. A filmekben jól megjelent, hogy a csoport érintett, hajléktalan vagy hajléktalanságot megtapasztalt, illetve lakásszegénységben élő tagjai hogyan dolgoznak együtt a szövetséges tagokkal egy akció kitalálása, megszervezése, és lebonyolítása során. A nézők megtudhatták, hogyan kell viselkedni az intézkedő rendőrökkel egy kilakoltatást megakadályozó polgári engedetlenség közben, milyen közös felkészülés után mondanak beszédet az AVM érintett tagjai a Parlament előtt és mit kell „megszégyelnie az államnak”.

A filmeket követő beszélgetésekben, amiket az AVM érintett aktivistái moderáltak, nem kizárólag a látottakról volt szó, hanem szóba került a csoport általános működése és az ezt meghatározó elvek is. A jelenlévők elmondták nem túlságosan hízelgő véleményüket a lakáspolitika hiányának következményeiről, megosztották tapasztalataikat a hajléktalanellátó intézményekben tapasztalt problémákról, visszásságokról.

Ezek a vélemények, tapasztalatok azért voltak igazán fontosak, mert az eseményen résztvevők közül többen a Dankó utcai éjszakai szállóról jöttek át a szomszédos Wesley János Főiskolára, így olyan emberekkel beszélgethettünk, akik első kézből érzékelik a mindennapi túlélés nehézségeit.

 Az esemény szervezése során az egyik legfontosabb cél az volt, hogy minél több érintett embernek legyen lehetősége rendezvényünkön részt venni, azért hogy egyfelől megismerhessék, milyen eszközökkel képviselik hasonló helyzetben lévő társaik az ő érdekeiket is, másfelől pedig, hogy lássak, az AVM érintett emberek számára nyitott, bárki csatlakozhat, aki tenni szeretne egy egyenlőségen alapuló, igazságos társadalomért, amiben nem bélyegzik meg a hajléktalan embereket, és alkotmányba foglalt a lakhatáshoz való jog.

Reméljük, hogy programunk hatására páran a jelenlévők közül kedvet kaptak az AMV-ben való közös munkához!

A bemutatott akciókról itt olvashatsz bővebben:

Karácsonyi Kossuth téri sátras akció

Kilakoltatást akadályozó akció

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.