Hajléktalanketrec épült a belvárosi Bástya utcában – helyi lakók levele

Ez a cikk több mint 9 éves.

Az alábbi írást Budapest V. kerületében élő lakosok juttatták el A Város Mindenkiéhez, amit teljes egészében közlünk.

„A déli belváros nemrégiben uniós pénzből felújított Bástya utcájában, a Fejér György utca sarkán áll egy óvoda (kezelője az V. kerületi Önkormányzat). Az épület oldalhomlokzatán, a Bástya utca felől, egy nagy, fedett beugróban egy transzformátor található, ahol évek óta él két fedél nélküli férfi, Ők a „Mi Hajléktalanjaink”, akiket számos környékbeli támogat.

belvaros.jpg

Minthogy a belvárosi elit óvodába gyermekeiket (gyakran drága autóval) hordó szülők nem óhajtanak szembesülni a hajléktalanság kérdésével, a múlt hét végéig fennálló status quo szerint a két férfi sötétedés után érkezik, és reggel 7 óra előtt távozik is, és a nappaljaikat máshol töltik (ilyenkor minden holmijukat el is viszik magukkal).

A két férfivel soha semmiféle probléma nem volt, szemetet nem hagynak maguk után, nem zajonganak, nem isznak. Ezzel szemben egyiküknek rendszeresen könyveket szoktunk kölcsönadni, mert nagyon szeret olvasni, másikuk, az idősebbik pedig kisrádióján cigány-, vagy komolyzenét hallgat, amikor nem alszanak. Éjszakára szorosan odafekszenek a transzformátor mellé, amely ad egy kis meleget, és a párkány miatt nem éri Őket az esetlegesen hulló csapadék sem.

Az elmúlt hét végén azonban két nap alatt egy 3 méter magas rácsozatot építettek fel az épület oldalfalára, hogy kizárják onnan a két fedél nélkül élő férfit.

A rácsot az önkormányzati tulajdonban álló Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. építtette, amely a kerület gondozásáért fele, és amelynek korábbi vezérigazgatója, Szentgyörgyvölgyi Péter ma a kerület polgármestere. Az elefántház küldős rácsozatának is elmenő rácsozat a hírek szerint 980 ezer forintért épült, de a hajléktalanketrec még nincsen kész: minthogy a pletykák szerint elmérték a méretét, ezért a rács mellet még „használható” mintegy 2 m2-es területre a hírek szerint hamarosan egy beton virágtartó kerül újabb 200 ezerért!

bastya.jpg

A fedél nélküli férfiak vegzálása az önkormányzat részéről egyébként már hónapokkal ezelőtt megkezdődött. Esténkén az Oltalom Alapítvány kis kopott autója jár erre, hogy segítsenek Rajtuk (köszönet érte Iványi Gábor Úréknak!), minden hétköznap reggel 6 óra 5 perckor azonban a Városüzemeltető Kft. autója áll meg az utcában, hogy vakuval készítsenek képet a két ott alvó embertársunkról! (EZ vajon mihez szükséges?)

A két fedél nélküli férfi jelenleg még az utca túlsó oldalán található padon húzza meg magát éjszakára, de ott már teljes egészében ki vannak téve az elemek viszontagságainak, és nem lehet tudni, meddig maradhatnak ott is…

A kialakított „ketrecet” számos környékbeli tartja felháborítónak, aljas és embertelen tettnek, amelynek egyetlen célja a két, soha senkit nem zavaró fedél nélküli férfi elüldözése! A belvárosban errefelé sétáló turisták és idegenek pedig meglepve bámulják meg a rácsozatot, amely hatalmas, rendkívül ronda (bár igyekeztek színben alkalmazkodni az épület színéhez), és börtön-jellegűvé alakítja az amúgy hangulatosnak is minősíthető utcácskát.

Kérdéseink, amelyeket az önkormányzatnak is elküldünk:

– engedélyezte-e az V. kerületi Önkormányzat a rács kialakítását?

– szükséges volt-e engedély az Európai Unió által finanszírozott köztér-rehabilitáció okán ehhez a borzalomhoz, és azt megkérték/megkapták-e?

– miért költenek erre közpénzt, és erről ki döntött?

– ki volt a kivitelező, és milyen eljárás során kapta meg a megbízását?

– az önkormányzat ennyi pénzből miért nem egy, a tulajdonában álló lakásingatlanát újította fel, és abban szállásolta el a fedél nélkül élőket?

Mi, a környéken élők, követeljük, hogy a „Mi Két Hajléktalanunk” részesüljön emberi elbánásban, és a Bástya utcából pedig tüntessék el a hajléktalanketrecet!”

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.