Részt vettünk a NANE képzésén

Ez a cikk több mint 9 éves.

A Város Mindenkié Hanem csoportja már régóta foglalkozott azzal a gondolattal, hogy képzést tart a csoportba bekerült nőknek önbecsülésről. Igen ám, de hogyan is kezdjünk neki? Kitaláltuk: segítséget kérünk a NANÉ-tól (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület), akik szimpatizánsaink, és ráadásul sok képzést tartanak nőknek. Meg is hívtuk őket egy megbeszélésre, ahol elmondtuk mit szeretnénk – persze nem ingyen, hiszen adományokból volt erre pénzünk.

nane.jpg

Ők ajánlottak sok könyvet, sőt hoztak is, s elmondták milyen képzést képzelnek el nekünk. De mint kiderült, mindenkivel előtte személyesen akarnak beszélni, hiszen nem biztos, hogy mindenkinek megfelelő a tervezett képzés. Nagy izgalommal vártam mi lesz, hiszen a csoportba többen vagyunk olyanok, akik családon belüli erőszak áldozatai, s féltem, hogy emiatt nekem sem lesz megfelelő a csoport. De hurrá! – kiderült mindenki alkalmas, s most már az első képzést vártuk.

Nagyon izgalmas volt. itt közösen hoztuk meg a csoport szabályzatát, amit minden képzésen kiettünk a falra, s akár módosítani is lehetett bármikor. Majd ki mit vár a munkától, ki mit ad bele stb. különböző feladatok voltak. Jó magam azt írtam: tapasztalatot, tudást, önbecsülést. Amit vittem: derűt, s odafigyelést, kíváncsiságot. Nagyon hasznos volt az első alkalom, a második is hasznosan telt, bár még akkor nem igazán értettem, mit miért teszünk.

A harmadik alkalomnál olyan jó megfigyelők voltak az oktatók (köszönet érte), hogy észrevették, hogy a csoport zaklatott, s akkor azzal foglalkoztunk, s ez sok segítséget adott a konfliktus kezeléséhez. Nagyon jó volt az is, mikor az egyik alkalommal a Néma tanúk megemlékezésére mentünk a képzésről együtt, s akkor egyrészt a családon belüli erőszakkal foglalkoztunk a csoportban. Sajnos én egy alkalmat kihagytam az Fedél Nélkül karácsonya miatt (amit kicsit bánok).

Az utolsó alkalommal viszont ott voltam, s végre kerek lett a kép, hogy miről is szólt ez a képzés. Én úgy jöttem el,  hogy amit szerettem volna meglett, s úgy érzem, képesek leszünk a Hanemben is elkezdeni egy 12 alkalmas csoportot a hozzánk forduló nőknek.

Nagyon nagy köszönet a NANÉ-nak s az egész HANEM-nek, hogy én is veletek lehettem. De főleg azért jár köszönet mert a NANE biztosította a csapatot arról, hogy ott vannak a háttérben s mindig segítenek, s így már mi is bele merünk vágni.

2014. december 25 .                                                                                         Csurika

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.