Petíció: Állítsuk meg az Abahlali mozgalom elleni támadásokat!

Ez a cikk több mint 9 éves.

Thuli Ndlovu-t az otthonában lőtték agyon idén szeptemberben. Nem baleset történt, ő maga korábban megjósolta, hogy ez fog történni, úgy érezte, a változásért folytatott küzdelme miatt célponttá vált. Ez a petíció az igazságszolgáltatásról szól – neki és másoknak.

abahlali_demo.jpg

Az Abahlali baseMjondolo (‘Kunyhólakók Mozgalma’, röviden: AbM) egy alulról építkező, demokratikus szervezet, amely Durban városában, a Dél-afrikai Köztársaság KwaZulu-Natal tartományában működik. Az AbM edig is sokat tett már a korrupciós ügyek feltárásáért és a kirekesztett kunyhólakók ezreinek alkotmányos jogainak érvényesítéséért. Mi, ennek a petíciónak az aláírói, támogatjuk az AbM tagjainak elkötelezettségét a nagyobb társadalmi részvételt lehetővé tevő fejlesztéspolitika és a városi földvagyonhoz való hozzáférésért folytatott küldelem mellett.  

Elítélünk minden merényletet, politikai gyilkosságot és az AbM tagjai vagy más lakhatási jogi aktivisták ellen elkövetett erőszak más formáit. Az elmúlt 18 hónapban négy lakhatási jogi aktivistát gyilkoltak meg. Ketten közülük az AbM elismert tagjai:

1. Thembinkosi Qumbelo (2013. március 15-én merénylet áldozata lett a Cato Crest nyomortelepen)
2. Nkululeko Gwala, 34 éves (2013. június 26-án merénylet áldozata lett a Cato Crest nyomortelepen)
3. Nqobile Nzuzua, 17 éves (2013. szeptember 30-án politikai gyilkosság áldozata lett a Cato Crest nyomortelepen)
4. Thuli Ndlovu, 36 éves (2014. szeptember 29-én merénylet áldozata lett, KwaNdengezi városában)

Ezen túlmenően több mint 450 politikai gyilkosságot dokumentáltak az apartheid utáni Dél-afrikában, ezek többségét a KwaZulu-Natal tartományban követték el. Aggodalommal tölt el bennünket a Rendőrség és egyes választott tisztviselők érintettsége a Cato Crest telepet a közelmúltban ért támadásokban. Szolidaritásunkat fejezzük ki minden aktivistával, aki megtorlással szembesül Dél-afrikában.

Hisszük, hogy az embereknek joguk van a megtorlás nélküli, szabad aktivizmushoz.

• Követeljük, hogy a dél-afrikai Kormány teremtsen biztonságos feltételeket a lakhatási jogi aktivisták, és a helyi, nemzeti és tartományi hatóságok közötti békés párbeszédhez.
• Követeljük, hogy a dél-afrikai Kormány hivatalos eljárás során vizsgálja ki az aktivisták meggyilkolását.
• Hisszük, hogy a dél-afrikai demokratikus államnak kötelessége megvédeni az állampolgárait.

Ezt a petíciót a dél-afrikai Kormánynak és a londoni nagykövetségnek fogjuk elküldeni.

A november 22-ei szombatot az Abahlali-val való szolidaritás és a Dél-afrikában történő politikai gyilkosságok és támadások elleni fellépés napjának nyilvánítjuk.

Az eredeti petíciót itt írhatod alá (az email címedet kell beírnod az „Email” felirattal jelzett sávba, az „Enter your email address” rózsaszín felirat alatt, és utána megnyomni a „SIGN” gombot):

Ha szeretnél a saját lakóhelyeden tüntetést szervezni, itt jelezd.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.