Emlékezünk…

Ez a cikk több mint 9 éves.

A Város Mindenkié – mint minden évben – idén is megemlékezett 1956 hőseiről. Bár az ünnepi megemlékezés a Bakáts térre, az egykori harcok színhelyére lett hirdetve, de az időjárás szeszélye miatt azt áttettük a VIII. kerület Auróra utca 11. alatti, most épülő, szépülő közösségi ház félig kész tanácstermébe. A Bakáts téren kocsival rendelkező barátaink várták az oda érkező, érdeklődő vendégeinket, ezért picit csúszva az időben, kb. 40 ember részvételével kezdtük meg az ünnepséget.

56_aurora.jpg

Bevezetőt Misetics Bálint szövetséges aktivista mondott. Az Auróra utcai új közösségi házat Bernáth Lackó, az AVM-et pedig Lakatosné, Jutka mutatta be pár szóban. Ezek után AVM aktivisták olvastak fel 1956-os női megemlékezéseket: Átal Dóri, Felsznerné Csuhai Ágnes, Erdőhegyi Márta és Oláh Katus, szimpatizáns, az Auróra közösségi ház tagja. Ezek mind visszavezettek minket az 1956 októberi napok történéseibe. Két meghívott történész vendégünk volt. Tóth Eszter Zsófia 1956 szellemét egy család történetén keresztül, az akkori kényszerű házfoglalás kapcsán idézte fel, Konok Péter pedig a munkás tanácsok előzményeiről és jelentőségéről beszélt.

A hősökről Lakatosné Jutka olvasott fel, majd két vers –Erdőhegyi Márta és Lakatosné Jutka előadásában – zárta az megemlékezés másfél óráját. Végül, a hősök előtt 1 perces néma felállással tisztelegtünk vendégeinkkel együtt.

Ezek után indultunk ki a Blaha Lujza térre, a Humán Platform demonstrációjára, melyen részvételünket, szolidaritásunkat jeleztük. Nagyon sok civil csoport, érintett és érdeklődő ember volt ott. Így a MIGSZOL, a KÖZMUNKÁS MOZGALOM A JÖVŐÉRT, A VÁROS MINDENKIÉ, a TASZ, és az FNA képviselői is. Nem utolsó sorban a KRÉTAKÖR is ott volt, és minden olyan civil csoport, amely elítéli a kormány törvénytelen, emberi jogokat és érdeket sértő, súlyos hátrányokat okozó intézkedéseit.

A felszólalók között volt Ferge Zsuzsa szociológus, Kapronczay Stefánia a TASZ-tól, Csonka József a közmunkások képviseletében és Udvarhelyi Tessza is, aki ezúttal a Közélet Iskolája képviselőjeként lépett színpadra. Mindenkinek egy volt a jelszava: ÉLJEN A KÖZTÁRSASÁG!

Nekem – sajnos – elég korán el kellett jönnöm, de alig tudtam átevickélni a tömegen. Az áruházak, a bank és a nagy intézmények előtt pakolóban és a Blaha Lujza tér felszíni részén tömegesen voltak emberek. Jó volt látni, hogy ilyen sokan vettek részt azon a rendezvényen, ahol egyetlen közös út vezethet egy igazságosabb társadalmi rendszerhez: TEDD MAGAD SZABADDÁ!

2014. október 28.                                                                         Lakatosné, Jutka

Fotó: Vörös Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.