A Van Esély alapítvány tájékoztatója az AVM-ben

Ez a cikk több mint 9 éves.

vanesély.jpgVan Esély Alapítvány hajléktalan és lakhatási nehézséggel küzdők számára hirdet pályázatot. Hogy ki számít hajléktalannak, az nem konkrét feltételhez szabott: aki életében már megtapasztalta a hajléktalanságot, és/vagy továbbra is komoly nehézségekkel küzd az életében, az pályázhat!

A pályázat keretében pénzt adnak olyan tervekre, amelyekkel a hajléktalanságba süllyedt emberek kiemelkedhetnek helyzetükből. Hogy ki mivel tudná életminőségét jobb szintre emelni, azt nem szabják meg. Mindenki a saját maga által jónak tartott módon kerülhet jobb helyzetbe, az a fontos, hogy valóban működjön, és lehetőleg hosszú távra kerüljön jobb helyzetbe a pályázó (a pályázat megváltoztassa az élethelyzetét). A fejenként elnyerhető összeg nagyjából 100.000 Ft -legfeljebb 150.000 Forint.

A feltételek: Egy segítőt kell szereznie a pályázónak. Egy olyan embert, aki maga nem él lakhatási szegénységben, hanem a társadalomban normál szinten él, és hajlandó támogatni őt. Ez a személy lehet a szociális ellátó rendszerek szociális munkása, (akit mindenki elérhet a különböző szállásokon, és nappali melegedőkben), de lehet bárki más is, akivel a nehézségben élő személy kapcsolatot tud létesíteni, és vállalja a pályázat megírását. A lényeg, hogy a pályázó a kilátástalannak tűnő nehéz helyzetéből kivezető utat megfogalmazza. Azt, hogy ő hogyan tud élete hátra levő részében egy jobb helyzetbe kerülni. Ezt a segítőjével a lehető legrészletesebb módon dolgozzák ki.

Itt jön jól a segítő élethelyzete, hogy tisztában van a világunk realitásával, tudja, hogy mit hogyan lehet megvalósítani ma Magyarországon, és mit nem. Mert ő már elérte a jó élethelyzetet, amit minden ember elérhet. A pályázat célja ennek a kiútnak az anyagi segítése. Az alapítvány anyagi határain belül: maximum 150.000 Forint/pályázat. A kiutat több lépcsőben is meg lehet járni, és az első lépést biztosan el lehet kezdeni az első 100.000 Forinttal! A pályázatot, amit a segítő reálisnak, megvalósíthatónak tart és a pályázó azt gondolja róla, hogy kiemeli őt sanyarú élethelyzetéből, a segítőnek le kell írnia,  és a pályázóval egyetértésben be kell küldenie a Van esély alapítványhoz.

A mostani októberi határidő után egy éven belül még többször is kiírásra kerül ugyanez a pályázat, tehát nem marad le senki, aki nem most nyújtja be a pályázatát. A pályázatok annál nagyobb eséllyel nyerik el a pénz díjat, minél megvalósíthatóbbnak látszanak, és minél biztosabban javítják a pályázók életét. Persze ez is relatív, a pályázatban részletesen írjatok le mindent, hogy mit miért és hogyan csináltok a jövőben, hogy az életetek megváltozzon! A jól alátámasztott pályázatok előrébb végeznek az elbírálásban. Az eddigi tapasztalatok alapján állítható, hogy aki képes jó pályázatot kidolgozni, az a keretek közötti pénzt megkapja hozzá.

Ebben a körben az Alapítvány kizárólag internetes kampánnyal gyűjt pénzt a támogatásokra, és ha ott nem folyik be a várt összeg, akkor próbáljuk egyéb forrással segíteni azokat a pályázókat, akiknek már csak egy kicsi plusz kéne a sikerhez. Jó pályázat nem marad finanszírozás nélkül! Ha most nem elég jó a pályázatod, konzultálj más segítőkkel, vagy a pályázatot elnyertekkel, dolgozd ki az ötletedet precízebben, mert a megvalósítható ötletek most megvalósulnak! Mindenki kijuthat szorult helyzetéből! Éljetek a pályázat adta lehetőséggel! Ez a lehetőség az internetezni nem tudó embereknek is rendelkezésére áll, illetve az alapvető problémákkal nem küzdők, akiket zavar a környezetükben utcán/nyomorúságban élők helyzete, javasolhatják a pályázatot az utcán élőknek, vagy segítőikké szegődhetnek a reális kivezető út megtalálásában.

2014. Október 12-én az AVM kiscsoportjában, a hajléktalan tagok között erről beszéltünk a Van Esély Alapítvány képviselőivel, Breitner Péterrel és Rész Leventével.

2014. október 18.                                                                                                     gat

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.