A lakhatási válság felszínre tör 4.

Ez a cikk több mint 9 éves.

Ma Magyarországon a lakhatási szegénység több millió embert érint. A több tízezer hajléktalan ember mellett több százezren élnek bizonytalan albérletben, túlzsúfolt, egészségtelen, szegregált lakásokban. A szegénység miatt egyre több embernek kerül veszélybe a lakhatása. Az utóbbi időben ezt mi is egyre inkább észrevesszük, hiszen folyamatosan növekszik azoknak a megkereséseknek a száma, amelyekben A Város Mindenkié csoport segítségét és tanácsát kérik a kétségbeesett, lakásvesztés előtt álló emberek és segítőik.

noszlopy_kicsi_1.jpg

Sajnos nagyon sok esetben már nem tudunk segíteni, mert a kérés az utolsó pillanatban érkezik, amikor nincsen semmilyen szociális vagy jogi útja a helyzet kezelésének. Ilyen esetekben megpróbálunk tanácsot adni, hogy hol találhat magának legalább átmeneti elhelyezést az érintett személy vagy család. Esetenként be is avatkozunk és megkeressük az illetékes szerveket, arra kérve őket, hogy halasszák el a kilakoltatást, ameddig az érintettek helyzete megnyugtatóan rendeződik. De van olyan is, hogy más szervezetekhez irányítjuk a segítségkérőket, akik nagyobb eséllyel tudnak segíteni.

Mindez nagyon reménytelen küzdelem: ameddig Magyarországon nincsen átfogó állami és önkormányzati lakáspolitika, amely megelőzi a krízishelyzeteket, illetve megfelelő elhelyezést biztosít a lakásvesztő családoknak, addig a mi tanácsaink alig érnek többet az életmentésnél.

Többször közöltünk válogatást a közelmúltban érkezett megkeresésekből – most folytatjuk, természetesen az érintettek neve nélkül. Mindenki figyelmébe ajánljuk a kilakoltatás megelőzéséről szóló bejegyzéseinket. Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy ez az információ minél több érintetthez IDŐBEN eljusson. A Város Mindenkié és a segítő szervezetek is akkor tudnak a legnagyobb hatékonysággal fellépni, ha időben értesülnek a problémáról és még van idő kidolgozni a lehetséges érdekérvényesítési és megoldási utakat.

„Több, mint 1 éve nem találok munkát. 3 hónapig kaptam a munkanélküli segélyt, utána a 22.800 forintos aktív korúak ellátását. 2014.06.03. óta semmilyen bevételem sincs, mert töröltek a nyilvántartásukból. Egyszer nem jelentem meg a munkaügyi központba, mert vizsgáztam. Hiába fellebbeztem nem fogadták el. 50.000 forint havonta a lakáshitelem. A családom és az önkormányzat, senki nem tud segíteni. Ezért fordultam Önökhöz. Ráadásul a az építéshatóság és a kéményseprők megkereste a társasházat, ahol lakom, hogy azonnal csináltassuk meg a kéményeket, mert elzárják a gázt és büntetést is kapunk. A gáz ki és be kapcsolásának is díja van. De sajnos nem tudom megcsináltatni a  kéményt, mert több, mint 150.000 forint lenne. A társasháznak kéne, de mivel adósságunk van így nincs miből megcsináltatni. Ráadásul apukám meghalt és mivel örökös vagyok a bankok megtaláltak, hogy fizessem be az ő felvett hitelét. Remélem tudnak segíteni valamiben.”

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.