Kövesd az álmaid – vagy mégse?

Ez a cikk több mint 9 éves.

Ezen a címen vettünk részt képzésen szeptember elején. A képzés az Európai Közösségszervező Hálózat, mely olyan szervezetek és aktivisták szövetsége, akik alulról jövő állampolgárok szerveződésének beindításáért kötelezték el magukat. A három napig tartó képzés a szervezetépítésről, a bevonásról, kampánytaktikákról és felvállalandó társadalmi ügyek stratégiájáról szólt. A képzés során megismerkedhettünk a környező közép-európai országok gyakorlataival is. A képzést Bill O’ Brien és munkatársai tartották, részt vettek és saját stratégiáikról beszéltek Bosznia-Hercegovina, Lengyelország, Litvánia, Moldova, Románia, Szlovákia, Ukrajna, Németország aktivistái.

econ.jpg

Nagyon tartalmas, három munkával, feladatokkal teli napot kaptunk azért, mert tudásunkat kamatoztatni kívántuk, kívánjuk. Szorgalmasan jegyzetelve készültem arra, hogy az ott megismert dolgokat közvetíteni tudjuk majd az AVM tagjai felé, de kevés lenne a nap leírni, mi mindenről esett szó, mi mindent tanultunk meg,mi minden történt kiscsoportokban, feladatok megoldása mellett. A legfontosabbak azonban ebbe a beszámolóba kívánkoznak.

Szervezetépítés

– birtokold a termet: téged figyeljenek, kösd le érdeklődésüket, kérdezz vissza,  vond be az embereket. Fontos, hogy olyan teremben dolgozz, ahol átlátod a termet, jól tudsz mozogni.
–  anyag: mindig készülj fel a témában. Írd fel a táblára is a témát, a kapcsolódó pontokat, és erre nagyon figyelj!
–  képzés hangulata: törekedj arra, hogy soha nem legyen unalmas az előadás. Foglalj bele az előadásodba jó történeteket, példákat, amik előzőleg, – akár képzésen – estek meg veled. Tudd, fontos a hangulat!
– emberek bevonása. rámutatunk, kérdéseket teszünk fel és beszélgetésre ösztönözzük a résztvevőket. (idegennyelvűeket is, ha kell, segítséggel.

Ha azt látod, hogy a telefonnal babrálnak, susorognak egymással, bámulják a plafont, unalmas vagy! A képző dolga érdekessé tenni az előadást!

Személyes találkozás :

Milyen a jó személyes találkozás, amikor ismerkedsz azzal, akit be akarsz vonni az alakuló csapatba? Legyen elköteleződés, bátorság, nyitottság,merészség részedről, amit át tudsz adni. Legyen benned a személy iránt figyelem, kíváncsiság és érdeklődés.

Egy-egy beszélgetés alkalmával soha ne jegyzetelj! Ne telefonon és ne interneten beszélgess a bevonandó személlyel, hanem személyesen! Legyen témád, ne légy unalmas és készülj fel abból, amivel kíváncsivá teheted célod eléréséhez. Érdeklődj arról, mi dühíti fel a környezetében és tapogasd ki politikai beállítottságát. (ha van.) A beszélgetés végén közösen értékeljétek a találkozást és akár beszéljetek meg újabb találkozót, ha nem eléggé meggyőző volt ez a nap.

Mindig úgy szervezzetek csoportot, hogy tudjátok, miért, mi ellen akartok harcolni? Mi az ami sért, dühít benneteket és a többségi társadalom kárára is kihathat? Mi az, ami sértő számotokra a jogok-és érdekvédelmek területén? Mire akartok elköteleződni?  Minden szempontot alaposan beszéljetek át úgy, hogy akár – egy-egy újabb felvetés kapcsán – akár bővítsétek a szerveződés okát.

A legfontosabb alapok csak, és ezek után jöttek a különböző stratégiai bemutatások. Minden ország felvetett problémájára csoportokba ülve, a saját elképzeléseink, gondolataink szerint adtunk választ, illetve „játszottuk” el az adott témát.

Nagy hatással volt mindenkire, amikor a civil csoportok elleni hatósági támadás miatt utcára vonultak azok az emberek, akik elítélték a kormány ezirányú intézkedését. A képzés minden tagja kijött velünk, magyarokkal, hihetetlen aktivitással, együttérzéssel, kiállva a magyar civil csoportok méltósága mellett.

Beszélgetéseinkből tudom, boldogok voltak, hogy kijöhettek velünk az utcára. Elmondták, hogy amilyen sürgős akció volt, olyan jól sikerült, hisz látták, hogyan csatlakoznak az emberek a menethez. Sajnálják, hogy nem találkozhattak a döntéshozóval, szívesen elmentek volna hozzá. Biztonságérzetet adott számukra a tömeg szolidaritása.

A három napos munkát nagyon finom reggelivel, ebéddel és vacsorával körítették a szervezők, értelmes, érdekes és hasznos napokat töltöttünk együtt. Kár, hogy vége!

2014. szeptember 25.                                                                    Lakatosné Jutka

Fotó: Várady István

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.