Egységes női hang – egyenlően hallható

Ez a cikk több mint 9 éves.

2014. augusztus 1 és 3. között képzésen vettem részt Felsőörsön a Snétberger Központban az EGYSÉGES NŐI HANG – EGYENLŐEN HALLHATÓ projekt keretében. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség meghívására érkeztem, egy hosszabb távú médiakurzus kezdetére.

felsoors.jpg

Megérkezésemkor egy olyan helyszínnel találtam szemben magam, ami elképesztően csodás környezetben lett kialakítva egy régi-régi (és vihari károk miatt lepusztult) üdülőből, csodás formát és minden modernizálást alakítva ki. Ez a „tábor” ma már Snétberger Ferenc világhírű, Kossuth díjas roma származású gitárművész által vezetett Oktatási Intézetének ad helyet, ahol mély szegénységben élő, zenei tehetséggel rendelkező fiatalok tanulását és lakhatását segíti, támogatja.

Első nap – pénteken – ebéddel indítottunk, majd elfoglaltuk szobáinkat és utána bemutatkozó, ismerkedő kávézással kezdtük a programot. 15.00 órától kezdődött a szoros program, elsőként a Snétberger Központ és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség mutatkozott be. Őket követték az izlandi partnerek W.O.M.E.N. nevű női civil szervezete, valamint a műhelyvezetők.  A délutáni kezdés miatt már csak arra maradt időnk vacsoráig, hogy a résztvevő kis csoportok bemutatássák kisfilmjeiket. Az LMBT, a NANE, a Leány Cserkészcsapat, én az AVM képviseletében mutattam be csoportunkat és nem utolsó sorban a zsidó kirekesztés témáját ismertető kisfilmet is megnéztük.

Vacsora előtt felhívták a figyelmet a kiállított képekre, amelyek a kirekesztett, diszkriminált csoportokkal való szolidaritás jegyében készültek. Első napunk jó kedvvel, barátkozva, finom vacsorával zárult. Számomra nagy élmény volt, hogy voltak kisgyerekek, akiket istápoltam, játszottam velük, és csodáltam őket.

Másnap megkezdődött az oktatói, beszámolós, bemutatós, játékkal fűszerezett képzés. Reggeli után bemelegítő kör után csapatépítő feladattal kezdtük a napot. Megfogalmaztuk elvárásainkat a képzéssel kapcsolatban, mit várunk a képzőktől, milyen témákban szeretnénk tisztábban látni, mit szeretnénk megtanulni a női egyenlőség javításának érdekében, és mit várunk magunktól. Kis csoportokban dolgoztunk, a végén közösen összesítettünk, nagyon érdekes vélemények jöttek ki.

Mintegy pihentetésül meghallgattuk a brit nők kiáltványát a leendő európai parlamenti képviselőikhez, ami több témában is fogalmazott.

–  az EU vizsgálja meg a média, a közösségi média ábrázolását a nőkkel kapcsolatban és vizsgálja meg, milyen arányban foglalkoztatja őket.
–  az oktatásban foglalkozzanak többet a nemek egyenlőségével és a nemi kapcsolatokkal, a szexuális felvilágosítással
–  az EU-t kérve, több támogatást adhatna az etnikai kisebbséghez, vagy LMBT identitással rendelkező fiatalok számára
–  az EU foglalkozzon komolyabban a nők és a gyermeklányok elleni erőszak megszüntetésével, a nők a saját testük feletti rendelkezési joga kimondottan az ő döntésük legyen
–  a férfiakkal egyenlő munkalehetőséget és egyenlő munkabért
–  a nők nagyobb befolyással kívánnak lenni a politikai döntésekre.

Átbeszéltük, és hozzáadtuk saját véleményeinket is, hogy még miket lehet a női részvétel irányába felvetni.

Ebéd. Isteni finom, sok, minden utó finomságokkal. Szétdurranás. Emésztési szünet és csak utána az újabb munka. És elkezdődnek a műhelyvezetők általi kiscsoportos műhelymunkák. Mindenki maga választott három témát, három előadót, ahova beül.

Az előadások:  

– A gender-ideológia egy trójai faló? A bibliai szövegek a társadalmi kirekesztés vagy éppen a megkülönböztetés alóli felszabadítás eszközei? (Dr.Perintfalvi Rita, Bécsi Tudományegyetem)

– Másságítás, a társadalmi kirekesztés végtelen formái (Dr. Hábermann Zoltán egyetemi adjunktus, Országos Rabbiképző)

– Nők elleni erőszak, a nők hátrányos helyzetének megkülönböztetésének eredménye és eszköze, közös társadalmi felelősség  (Tóth Györgyi, NANE Egyesület munkatárs)

– A nőtlen évek ára. Fenimizmus és a nemek egyenlősége politika: miért érték? (Juhász Borbála Magyar Nők Érdekérvényesítő Szövetség)             
 
Minden műhely két órás munkaidőben dolgozott, cserélve az érdeklődőket, jelentkezésük szerint. Rövid gyümölcs és kávészünet után ismét műhelymunka harmadik köre ment, majd meleg vacsora. Korai volt ugyan, de elmentünk a Grábler-tóhoz, ahol a roma-holocus Emléknapot tartották,  Snétberger Ferenc Kossuth-díjas roma gitárművész és a a Snétberger Zenei Tehetség Központ roma diákjai koncertjét is meghallgattuk.

Vasárnap már csak délelőtt dolgoztunk, ekkor azt tanultuk meg, hogy hogyan kezeljük médiatermékeinket az on-line világában. (Horváth Nóra Média Műhely) Összefoglaltuk a nyári egyetem klipterveit, egyben lezártuk a nyári egyetem ezen időszakát visszajelzésekkel, zárókörrel, és azzal, hogy folytatjuk!

Meleg és finom búcsúebéd után indultunk haza, ki-ki saját lehetőségei szerint. Jól éreztem magam, nagyon várom a folytatást.

2014. szeptember 25.                                                                             Lakatosné Jutka

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.