Bizonytalan lakáshelyzetben egy beteg férfi Kispesten

Ez a cikk több mint 9 éves.

2014. augusztus 26-ára tűzte ki egy idős, súlyosan beteg férfi kilakoltatását a kispesti önkormányzat. A Város Mindenkié (AVM) a héten ígéretet kapott az önkormányzattól, hogy a végrehajtást elhalasztják, és az érintettel közösen megnyugtató, emberséges megoldást találnak az elhelyezésére.

béla.jpg

Az idős férfi 2009-ben költözött be a kispesti önkormányzat penészes falú, omló vakolatú, nyílászárók nélküli krízislakásába, ami akkoriban még mindig jobb lehetőségnek tűnt, mint az utca vagy a hajléktalanszálló. Az embertelen körülmények között azonban a férfi egészségi állapota is folyamatosan romlott, már az első, a lakásban töltött év alatt több hónapos kórházi kezelésre szorult tüdőbetegség miatt. Az önkormányzat a bérleti szerződésben előírta a lakás 1 éven belüli felújítását, amihez azonban semmilyen segítséget nem nyújtott, noha nyilvánvaló volt, hogy erre a férfi önerőből sem anyagi lehetőségei, sem egészségi állapota miatt nem képes. Mindeközben 2010-től a helyiség bérleti díja is jelentősen megemelkedett, mivel a férfi csak 1 évig volt jogosult a krízislakásokra vonatkozó alacsony bérleti díj fizetésére. A megnövekedett bérleti díj miatt jelentős fizetési hátraléka keletkezett az önkormányzat felé, ennek következtében kezdeményezte az önkormányzat a kilakoltatást.

Sajnos az érintett az ügynek abban a szakaszában kérte az AVM segítséget, amikor már a határidők lejárta miatt valódi jogi segítséget nem tudott nyújtani a csoport. Ennek ellenére A Város Mindenkié határozottan képviseli azt az álláspontját a kispesti önkormányzat felé, mely szerint a megfelelő elhelyezés nélkül kilakoltatás egy olyan embertelen és alapjogokat sértő gyakorlat, amely hatalmas károkat okoz az egész társadalomnak és ezért elfogadhatatlan.

Az önkormányzat egy munkatársa, és személyesen Gajda Péter polgármester is ígéretet tett a kilakoltatás elhalasztására és arra, hogy személyesen fogják az érintettel megbeszélni lakhatása rendezésének lehetőségeit. A helyzet azonban bizonytalan, mert erről mindeddig írásos megerősítést sem az érintett, sem A Város Mindenkié csoport nem kapott, tehát hivatalosan továbbra is él a jövő hét keddre kitűzött kilakoltatás időpontja.

Megjegyzés: Az itt bemutatott képek a napokban készültek, de a lakás állapota a 2009-es átvételkor is nagyon hasonló volt azzal a különbséggel, hogy akkor még nem voltak a lakáson nyílászárók, viszont a konyha/előszoba sem állt még vízben. A falak ugyanolyan állapotban vannak ma, mint átvételkor.

Friss hír: 2014. augusztus 25-én az önkormányzat írásban is megerősítette, hogy a kilakoltatást 30 nappal elhalasztja. A polgármester szeptember 2-án fog találkozni személyesen a férfivel és az AVM képviselőivel, hogy közösen keressünk megoldásokat lakáshelyzete rendezésére.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.