INCLO nemzetközi emberi jogi konferencia – beszámoló

Ez a cikk több mint 9 éves.

inclo.jpgAz INCLO (International Network of Civil Liberties Organization) nemzetközi emberi jogi konferencia a TASZ szervezésében 2014. május 30-án pénteken volt az Arany János utcában. A TASZ az előadók mellé moderátorokat is meghívott, akik az előadások között és az előadók és közönség között tartották a kapcsolatot. Jól működött minden, a program, az előadások, a fordítási szolgáltatás, a helyszín, a büfé.

A konferencia témája már nem volt annyira vidám. Az alcíme: „Nem civilnek való vidék – Emberi jogi szervezetek túlélési stratégiái egyre ellenségesebb környezetben”. Alapos betekintést nyerhettünk Oroszország, az USA, Izrael és Egyiptom ügyeibe, hogy az adott országban ki és hogyan lép fel az emberi jogokkal szemben. Ha valahol úgy, ahogy kivívták a jogvédő szervezetek a demokráciát, azt hogy a kisebbségben élő ember is beleszólhasson az őt érintő kérdésekbe, hát ezentúl már nem teheti, mert a civil szervezetek működésének minden lépését egyenként engedélyeztetni kell, a működéshez szükséges pénzeket nem hagyják a kormányok megszerezni. Ha mindezek ellenére életben marad egy civil szerveződés (angol rövidítése: NGO), akkor az állam a saját készítésű törvényeinek megsértése miatt rossznak, gonosznak és törvénytelennek állítja be a szerveződést, és erre hivatkozva megsemmisíti, üldözi. Oroszországban tapasztaltak ennél is komolyabb fellépést, amikor az egyes aktivistákat koholt vádakkal személyükben támadták meg.

Ami a jelenlegi világhelyzetben reményt ad, az a civil szervezetek összetartása, az információcsere, aminek ez a TASZ-konferencia is jó példája volt: a sokéves működés során megszerzett tapasztalat, az ezen a területen munkálkodók rendíthetetlen hite és pozitív látomása a jövő alakulásáról, valamint az áldozatvállalás, amivel a civilek beleteszik a tőlük telhető legtöbb munkát a világ jól alakulásába.

Kapronczay Stefániával én korábban csak az AVM Szentkirályi utcai „fészkében” találkoztam, ahol a TASZ jogászaként közvetlenül beszélgetett a hajléktalan emberekkel. Így most meglepetés volt látni, hogy Szabó Máté Dániellel együtt egyenrangú társa a nagy múltú külföldi szervezetek képviselőinek. A TASZ budapesti szervezése elismerést váltott ki a sok helyet megjárt vendégek körében is. A sikeres konferencia-szervezéshez gratulálok!

2014. június 5.                                                                                                                                „gat”

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.