Elhelyezés nélkül lakoltatott ki egy családot a Józsefvárosi Önkormányzat

Ez a cikk több mint 9 éves.

2014. május 4-én egy 14 tagú családot lakoltatott ki egy önkormányzati bérlakásból elhelyezés nélkül a Józsefvárosi Önkormányzat. A kilakoltatás indoka lakbértartozás volt. A volt lakók elmondása szerint a vagyonkezelő nem volt együttműködő: sem haladékot, sem a felhalmozott tartozás részletekben történő törlesztését nem tette lehetővé, az önkormányzat pedig semmilyen alternatív elhelyezést nem ajánlott fel nekik.

A Város Mindenkié csoport és a Menhely Alapítvány segítségével késő estére sikerült ideiglenesen megoldani a felnőttek szállását a BMSZKI egyik hajléktalanszállóján. A hajléktalanszállóba a család gyerekei nem mehettek, őket rokonok fogadták be, így sikerült megelőzni a gyermekek családból történő – törvénysértő és embertelen – kiemelését.

A hatóságok ugyanis rutinszerűen sértik meg a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 7. §-át, amely szerint „a gyermek szüleitől vagy más hozzátartozóitól csak saját érdekében, törvényben meghatározott esetekben és módon választható el. A gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani.” Ebből az következik, hogy az önkormányzatoknak törvényi kötelezettsége volna lakásvesztés esetén gondoskodnia a kiskorú gyermekes családok együttes elhelyezéséről (legalább családok átmeneti otthonában). A józsefvárosi kilakoltatott család számtalan családok átmeneti otthonánál érdeklődött, azonban a hosszú várólistákra hivatkozva mindenhonnan elutasították őket. Az is csak a véletlenen múlt, vagyis azon, hogy A Város Mindenkié az utolsó pillanatban értesült az ügyről, hogy végül sikerült legalább valamilyen ideiglenes megoldást találni számukra.

A Város Mindenkié csoport álláspontja szerint az elhelyezés nélküli kilakoltatások alapvető emberi jogokat sértenek: az államnak és az önkormányzatoknak kötelessége mindenki számára biztosítani a méltó lakhatás lehetőségét. Ehhez a jelenleginél nagyságrendekkel magasabb lakásfenntartási támogatásra, kiterjedt szociális bérlakás hálózatra, hatékony adósságkezelési szolgáltatásra, valamint tisztességes bérekre, nyugdíjakra és munkanélküli ellátásra van szükség.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.