Elhelyezés nélküli kilakoltatások veszélye a Noszlopy utcában

Ez a cikk több mint 9 éves.

noszlopy_kicsi.jpgA Város Mindenkié 2014 májusában értesült a sajtóból a X. kerületi Noszlopy utcai telep szanálásának terveiről (ami egyébként közel két évtizedre nyúlik vissza), amelynek kapcsán több család az elhelyezés nélküli kilakoltatás veszélyébe került. A Város Mindenkié felkereste az érintetteket, akikkel azóta többször beszéltünk egyénileg és csoportosan is. Álláspontunk szerint a megfelelő elhelyezés nélküli kilakoltatás embertelen gyakorlat, ami hatalmas károkat okoz a társadalomnak. Ha egy család az utcára kerül, a szülők nagy eséllyel hajléktalanszállóra kerülnek, a gyermekek pedig állami gondoskodásba. Mindez sokkal többe kerül anyagilag és erkölcsileg is, mintha a családoknak megfelelő lakhatást biztosítanának.

A valóban rossz állapotú kőbányai épületekben korábban 42 család lakott, mára azonban a lakások többségét befalazták, és egy épület esetében el is bontották. Jelenleg kb. 10 család él még itt önkormányzati lakásokban. Közülük néhányuknak felajánlott cserelakást az önkormányzat, amit a legtöbben el is fogadtak. A többiek esetében azonban még folyamatban van az egyeztetés az önkormányzat és a lakók között a megfelelő elhelyezésről. Összesen három olyan család maradt három épületben, akiknek nincs hova menniük és az önkormányzat nem ajánlott fel lehetőséget megfelelő elhelyezésre. Miközben próbálunk azoknak a családoknak is támogatást nyújtani, akik elfogadható cserelakást szeretnének kapni, A Város Mindenkié aktivistái és az Utcajogász csapata elsősorban azon dolgoznak, hogy a bontás után – amely elkerülhetetlennek látszik – egyetlen család se kerüljön az utcára.

Mindhárom érintett családban több gyermek él, akikkel együtt a szüleik és/vagy nagyszüleik évek óta laknak az önkormányzati ingatlanokban. Mindhárom családnak volt korábban lakbér és/vagy közmű tartozása, ami miatt nem hosszabbították meg velük a lakásbérleti szerződést. A három családból kettő már rendezte lakbértartozását és elindította a közműtartozások visszafizetését is. A harmadik család korábban egyszer már szintén rendezte tartozásait az önkormányzat felé, és most újra kérelmezte a részletfizetést, amelyet indoklás nélkül elutasítottak. Jelenleg, mivel nincs érvényes szerződésük, mindannyian ún. lakáshasználati díjat fizetnek, ami a rendes lakbér kétszerese. Mindhárom család rendelkezik jövedelemmel – vagy rendszeres vagy alkalmi munkából – azonban ez nem elég arra, hogy piaci alapú lakbért fizessenek.

A Város Mindenkié tagjai tárgyalást kezdeményeztek a kőbányai önkormányzattal, amelyre az önkormányzat kérésére sajnos az érintettek részvétele nélkül került sor (ebbe a lakók és AVM is beleegyezett – egyáltalán nem szívesen). A nagyon hosszú és nehéz tárgyalás során az önkormányzat munkatársai egy olyan kerületi rendeletre hivatkoztak, amely szerint az önkormányzat 10 éven keresztül nem köthet olyan személlyel ismét lakásbérleti szerződést, akivel korábban saját hibája miatt bontották fel azt. A kerületi vezetők álláspontja szerint a rendeletet azért hozták, hogy az önkormányzati bérlakásokban élőket megfelelő fizetésre ösztönözzék. Azonban a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy alacsony jövedelmű család, akinek tartozásai miatt felmondtak, 10 éven keresztül nem juthat támogatott lakhatáshoz abban a kerületben, ahol akár sok éve lakik. Más kerületben szintén nagyon nehéz lakáshoz jutnia, hiszen a legtöbb önkormányzat előírja a sokéves lakcímet az adott kerületben, és ezt az elvárást nem tudja teljesíteni. Piaci lakásba (albérletbe) pedig azért nem tudnak költözni, mert nincs pénzük a havi lakbérre vagy éppen a kéthavi, előzetesen fizetendő kaucióra. Bár ez a rendelet az önkormányzat szempontjából racionális indokokból született, a gyakorlati következménye az, hogy az eddig is nagyon szegény családok még a lakáshoz jutás utolsó esélyétől is elesnek – sokáig úgy tűnt, hogy ez a helyzet most a Noszlopy utcai telep lakóival is.

Noha erre az önkormányzat nem hívta fel a figyelmünket, a jogszabály részletes vizsgálatából kiderült, hogy a rendelet „csak” azokra vonatkozik, akik a kilakoltatásig nem fizették vissza az önkormányzat felé a tartozásukat. Mivel két érintett Noszlopy utcai családdal is éppen ez a helyzet (vagyis ők már visszafizették a tartozásukat), ők a kerületi jegyző szerint is jogosultak arra, hogy újra beadhassák kérelmüket önkormányzati lakásra. Ezek után már csak az önkormányzat illetékes bizottságán múlik, hogy kapnak-e megfelelő elhelyezést az elbontásra ítélt lakásuk helyett. Az egyik ilyen család az esetében már sor került személyes egyeztetésre is a kerület alpolgármesterével, Weeber Tiborral és a jegyzővel is, akik egyre inkább nyitottnak mutatkoznak a helyzet emberséges rendezésére.

A másik két bajban lévő család egyikének már szintén van időpontja személyes találkozásra az alpolgármesterrel, ahova el fogják kísérni aktivistáink. Minden jogilag lehetséges lépést megteszünk, hogy számára is megnyíljon a lehetőség a cserelakás igénylésére. A harmadik család esetében még meg kell találni a módját annak, hogy személyesen tudjanak tárgyalni a kerület felelős vezetőivel, mert ez idáig sajnos még nem sikerült. Sajnos az ő esetükben még a lakáshasználati díjtartozás részletekben történő visszafizetését sem engedélyezték, amely miatt fel fogjuk keresni a kerületi vagyonkezelőt.

Eközben folytatjuk a családok érdekvédelmi és jogi tájékoztatását, illetve mindhárom család esetében benyújtjuk a kilakoltatási felfüggesztésére irányuló kérelmet. Ha a bíróság ezt elfogadja, a családoknak valamivel több idejük lesz befejezni a tárgyalásokat az önkormányzattal és megfelelő lakhatáshoz jutni. Információnk szerint a kilakoltatás végrehajtásának megkezdését 2014 júniusára tervezik…

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.