Hét nappal a védett korban

Ez a cikk több mint 9 éves.

jutka_5.jpg2014. május 5-én megdöbbenve álltam a postán, ahol a havi munkába állási támogatást kapom. Április elején betöltöttem az 59. évet, tehát ún. védett korba léptem, amely szerint a segélyem összege 22.000 forintról 25.650 forintra (!) emelkedett, valamint – mivel eltartásomban van munka- és jövedelemnélküli férjem – utána a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 0,9%-a is megillet. (Erről már 2013 decemberében határozat is született, amit időben meg is kaptam.) Mindezek miatt nem értettem, hogy május 5-én miért még mindig a 22.80 forintot fizették ki.

Felhívtam a Fővárosi Önkormányzat Hajléktalan Irodáját – akik a segéllyel foglalkoznak -, ahonnan azt a választ kaptam, hogy az emelt összegű, összetett segély csak június hónaptól jár, mert április 7-i születésnapom miatt ez a hónap már megkezdődött és részidőre nem, csak teljes hónapra érvényes a kifizetés. Hát, nem voltam boldog, és nem is hittem el! Gondoltam, na, megint jön egy több hónapos harc a Fővárosi Önkormányzat Hajléktalan Irodájával (volt már benne részem 2 alkalommal), és el is mentem a Fővárosi Kormányhivatalba tájékozódni.

Nos, igaza volt a Fővárosnak. A törvény szerint : „aki a teljes hónapot megbontja a születési dátumával, úgy csak az azt követő, teljes hónaptól jogosult az emelt ellátásra.” Kivételesen nem tudtam összeakaszkodni a Fővárosi Önkormányzat Hajléktalan Irodájával, viszont azóta is gondolkodom azon, hogy ki volt az az okos ember, aki a jogszabályt így határozta meg. Én 23 napra elvesztettem a 22.800 és  a25.650 forint közötti összeget, férjem pedig 23 napra elveszítette a 0,9 %-ot. Ugyanakkor ezeregy kötelességet írnak elő a jogszabályok részünkre, amit ha nem teljesítünk,  azonnal megszüntetik a segély folyósítását!

Mi meg törjük magunkat azért, hogy a jogalkotók valamennyit mindig lehúzzanak a kis fillérjeinkből! Azt hiszem, aki ezt ilyen módon javasolta, nem tud részarányos számolást végezni, ezért a könnyebb megoldást választotta – természetesen a rászoruló emberek terhére.

2014. május 20.                                                                                Lakatosné, Jutka

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.