AVM fórum hajléktalan nőknek – beszámoló

Ez a cikk több mint 9 éves.

hanem.jpg2014. április 27-én vasárnap reggel izgatottan indultam el a Hanem fórumára, hiszen az én feladatom volt, hogy a hölgyeket várjam s velük együtt menjek át a Szentkirályi utcai főhadiszállásunkra. Amikor odaértem a buszmegállóba, egy anyuka már ott volt – mint kiderült, ő is izgult, hogy el ne aludjon. Sajnos nem is lettünk ott többen. Negyed kilenckor irány a busz, majd egy rövid séta, s már be is értünk a Szentkirályiba.

Ági jóvoltából terülj-terülj asztalka várt mindenkit. Volt ott pogácsa, ropi, vajas kenyér, uborka s még vegafasírt is – inni kávé, üdítő és tea várt mindenkit. Sajnos nemigen jöttek el, ezért Ági nagyon csalódott volt. Joggal, hiszen ő a lábát is lejárta az ügy érdekében s vagy 20 fő ígérte, hogy jön. Viszont kezdés után pár perccel megszólalt a kaputelefon, s még jött két hölgy, így már 5 hölgy volt a vendégünk – ez így már nem is volt olyan rossz az arány.

Verától, az AVM aktivistájától megtudtuk, hogy azért mert egy család szegény, törvényileg nem lehet elvenni tőlük a gyerekeket. De sajnos az állam mégis gyakran elveszi a gyerekeket ilyen okkal, s ami még ennél is megdöbbentőbb, az államnak egy állami gondozott gyermek évente két millió forintba került. Megnéztünk egy filmet is, ami nagyon szomorú volt, mert az anyukától elvették a gyerekeke, majd az anyuka végül túladagolásban meghalt.

Majd jöttek a kérdések. Azt szerettük volna megtudni, hogy akik eljöttek, nekik milyen problémáik vannak. Kiderült, hogy a legnagyobb baj a munkanélküliség. A résztvevő nők a koruk miatt nem kapnak munkát, így nem is tudnak szállást sem fizetni. Jó lenne elérni az üres lakások hasznosítását. Kevés a női szálló a férfiaknak szóló szállókhoz képest.

Összességében, nagyon jó volt a hangulat, s megállapítottuk, hogy aki nem jött el az még nincs annyira elkeseredve, hogy felfogja: egymaga nem tud változtatni az igazságtalan rendszere, ez csak összefogással s közös erővel megy!

2014. április 29.                                                                                               Erdős Jánosné Csurika

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.