Lakcím fórum a Miklós utcában

Ez a cikk 10 éves.

lakcimkartya2_kicsi.jpg2014. április 18-án voltunk a Budapest, III. ker. Miklós utcaii, Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett nappali melegedőben (ahol éjjeli menedékhely is működik), hogy tájékoztatót tartsunk a lakcímmel kapcsolatban. Érkezésünkkor szívélyes szociális munkás fogadott minket és a nappali melegedőbe kísért, ahol már vártak ránk. A meghirdetés ellenére kis létszámban jöttek le a hajléktalan emberek, de ők mind nagyon érdeklődőek voltak.

Először bemutatkoztunk és Jenő bemutatta A Város Mindenkié munkáját, a munkacsoportjainkat, céljainkat és eredményeinket. Ezután én bemutattam a Hanemet is, ami az AVM női csoportja és a legközelebb most vasárnap fogunk tartani fórumot. Végül, bemutatkoztak a megjelentek is – két nő és öt férfi volt – akik viszont már meséltek a lakcímükkel kapcsolatos nehézségeikről és problémáikról.

A tájékoztató során Tessza elmondta, hogy mely lakcímek szabályszerűek, és hogy miként köteles alkalmazni a vonatkozó törvényeket az okmányiroda. Elmondtuk, hogy mindenkinek kell, hogy legyen állandó lakcíme.  A jelenlévők között volt olyan, akinek csak tartózkodási cím van a lakcímkártyáján állandó lakcím nélkül, ami egyrészt teljesen szabálytalan, másrészt sok szempontból hátrányos helyzetbe hozza a tulajdonosát.

Beszéltünk arról is, hogy ha valaki hajléktalanszállón él, akkor 10 nap után oda is kötelesek állandóra bejelenteni, ha ő ezt kéri. Sajnos kiderül, hogy ezt nem mindenhol tartják be. A felvetődött kérdések alapján Tessza beszélt a kényszerkijelentésről is, ami a jelen lévők közül két főt érintett közvetlenül. Nagyon fontos, hogy ha olyan lakcímünk van, ahol nem sokat tartózkodunk, akkor időről időre ellenőrizzük, hogy nem fiktiválták-e a címet, mert így előfordulhat, hogy azt hisszük, hogy rendben van a lakcímkártyánk, de fiktív címmel szinte semmit nem fogunk tudni elintézni.

Érdeklődő volt a teremben jelen lévő szociális munkás is, és kollégái részére kért több nyomtatott tájékoztatót, többek között lakcím kisokost is. Szerintem a kis létszám ellenére jó hangulatú, tanulságos időt töltöttünk a Miklós utcában!

2014. április 23.                                                                                       Lakatosné Jutka

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.