Közösségszervező képzés Kunbábonyban – beszámoló

Ez a cikk több mint 10 éves.

agi-kari_kicsi.jpg2014. március végén 3 napos közösségszervezés képzésen voltunk ketten Karival a Civil Kollégium szervezésében Kunbábonyban. Nagyon jól éreztük magunkat, szívélyes fogadtatásban volt részünk. Kulturált, nagyon tiszta, szép hely és jó levegő. Gyönyörűen sütött a nap. Nagyon jó társaság jött össze. Különböző civil szervezetekkel ismerkedtünk meg.

Mindenki bemutatkozott, honnan jött és mivel foglalkoznak, milyen sikereket értek el, mi az, ami problémát okoz nekik. Sokat tanulhattunk egymástól. Nagyon odafigyeltünk, hogy ki mit mond, mi az, amiben nagyon jó. Ezt a szünetekben megbeszéltük, tapasztalatokat cseréltünk. Nagyon jó volt ennyi közösségi emberrel találkozni, akik mind tanulni akarnak, és főleg előbbre jutni. Megállapodtunk abban, milyen nagy szükség van arra, hogy megismerjük egymást, eltanuljuk a jó dolgokat, hogy az életben a továbbiakban is figyelemmel kísérjük egymást, kapcsolatban legyünk. Mi már tudjuk, hogy összefogással lehet előbbre jutni, mert ebben van az erő. Mindenki mindenkivel beszélgetett a szünetekben. Jókedvűen és érdeklődve, kíváncsiak voltunk arra, ki honnan jött, miért csinálja. Voltak ötletek a különböző helyzetekre, hogy ki kihez fordulhat a saját helyzetében lévő olyan problémájával, amiben eddig nem jutott előbbre. Nagyon jó tanácsokat hallottunk. A legkülönbözőbb korosztály voltunk. Ez senkit nem zavart. 

A képzés, nagyon kimerítő volt, és jól szervezett volt minden. Nagyon jók voltak az előadók, külön-külön. Mindegyik nagyon érthető, közvetlen és kedves. Amikor feladatokat kaptunk, készségesen segítettek nekünk egyenként, ha úgy látták, hogy erre szüksége van valakinek. Fő témák voltak a társadalmi problémák elleni küzdelem öt megközelítése, köztük a közösségszervezés, valamint a szervezetépítés, a demokratikus működés, a toborzás, a kampánytervezés és a médiahasználat

A képzés sok vidám játékkal volt fűszerezve. Az egyik gyakorlat keretében lakossági fórumot szerveztünk, együtt az egész csapat, a „Pusztalakók a szociális bérlakásokért” képzeletbeli szervezet nevében. Felosztottuk a feladatokat, kb. 25 ember, csapatokat alkottunk és megterveztük, berendeztük és eljátszottuk a fórumot, komolyan kidolgozva a ruhatárosig mindent, ahogy kell. Vártuk a polgármestert a javaslatunkkal a fórumra, ahol persze a polgármester csak beszélt-beszélt. Hullára nevettük közben magunkat, mert a fórum moderátora képtelen volt terelni a polgármestert. Másnap a játék részeként csak belátta, hogy teljesíti követelésünket. Ezt levélben közölte velünk. Jól végződött a fórum.

Két dokumentumfilmet is láttunk. Az egyik a feketék szerveződéséről szólt az 50-60-as évek Amerikájából, egy buszbojkottról. A másikban az indiai kaszton kívüliek, a dálitok („érinthetetlenek”) szerveztek egy tüntetést a vízért. Utána megbeszéltük, ki hogyan látja, együtt értékeltük.

A kaja nagyon finom és bőséges volt. Mindig volt kávé, finom pogácsa és tea.

Én AVM-es aktivistaként nagyon fontosnak tartom mindenki számára, hogy ilyenen részt vegyen. Rengeteget tanultunk, teljesen másképp látok dolgokat. Nagyon hasznosnak tartom minden közösségért dolgozónak mindazt, amit tanultunk azért, hogy tovább tudjunk lépni a munkánkban.

Bármikor szívesen veszek részt ilyen képzésen, ha alkalom adódik, ajánlom mindenkinek, mert jó megismerkedni olyan emberekkel, akik ugyanúgy a változást szeretnék a jó irányba. Megtudhatjuk, hogy nem csak mi vagyunk. Ez a program összehoz bennünket.

Képek a képzésről itt

2014. április 2.                                                                                                                 Csuhai Ági

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.