Az AVM a szociális munka világnapján – beszámoló

Ez a cikk több mint 10 éves.

szocmunka_kicsi.jpg2014. március 18-án a szociális munka világnapja alkalmából részt vettünk egy kerekasztal beszélgetésen  a Fogasházban. A beszélgetésen részt vett Breitner Péter a Van Esély Alapítványtól, Győri Péter a Menhely Alapítványtól és Bende Anna és jómagam (Csuhai Ágnes) A Város Mindenkié képviseletében. A beszélgetés címe: „Hajlékkeresőben Utak és kiutak” volt.

A kerekasztal a címmel ellentétben sajnos nem a lehetséges megoldásokról szólt. Az elején a hajléktalanságról és annak okairól beszéltek a résztvevők, majd az ellátórendszer jelenlegi helyzetéről. Abban nagyjából egyetértés volt a beszélgetés résztvevői között, hogy a jelenlegi ellátórendszer nem nagyon tudja betölteni a szerepét és sok hajléktalan embernek nem jelent alternatívát.  A túl általános kérdésekre jobbára csak általános válaszok születtek.

Én még elmondtam a LÉLEK programmal és a szociális munkásokkal kapcsolatos saját pozitív és negatív tapasztalataimat, beszéltünk még a kőbányai elsőként lakhatási programról, de sajnos mire a megoldásokról kezdhettünk volna beszélni, vége is lett a kerekasztalnak.

A közönség számához képest nagyon kevés kérdés volt, ez talán annak volt köszönhető, hogy egy olyan teremben zajlott a program, amely teljesen feketére volt festve és nem volt ablaka. Jobban éreztem volna magam, ha a beszélgetés tényleg arról szólt volna, milyen kiutak állnak rendelkezésre ma Magyarországon egy hajléktalan ember számára.

2014. március 25.                                                                                        Csuhai Ági

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.