A Város Mindenkié a Muzsikus Rádióban – 2014. március 23.

Ez a cikk több mint 10 éves.

Hárman voltunk a stúdióban:Csaba, Kari és Jenő. Kari vezette fel az adást, bemutatkozással és a szokásos információk közlésével. Első témánk a közelgő parlamenti képviselő választás volt. Az Alaptörvény rendelkezése szerint minden magyar állampolgárt megillet a választójog. A hajléktalan emberek ugyanúgy élhetnek evvel az alapvető alkotmányos joggal, mint a lakással rendelkezők.

A  Város Mindenkié csoport kidolgozott egy olyan írásos anyagot, amely közérthetően áttekinthetően tájékoztatja a hajléktalan embereket, milyen módokon, lakcímkártyájuktól függően hol adhatják le szavazataikat. Aktivistáink ezt terjesztik most körükben. Beszélgettünk a választási kampányról is.  A különböző pártok eszközei finoman szólva is súrolják a tisztesség határait. Programjaik puszta közhelyes ígérgetés. Nagyban megy a sárdobálás az egymásra mutogatás, egymás lejáratása.

Később Jenő kitért arra, a tapasztalatára, hogy a hajléktalan emberekkel való beszélgetések alkalmával az derült ki, hogy sokukat egyáltalán nem érdekli a választás, tehát el sem mennek erre az eseményre. Az okok messzire vezetnek, erről a szűk műsoridő keretein belül nem volt lehetőségünk véleményt formálni.

Következő témánk a zuglói per és ennek kapcsán hozott I. fokú bírósági Ítélet volt. Közel három évvel ezelőtt a zuglói önkormányzat minden törvényes eljárás nélkül, máról holnapra lebontatta az itt élő emberek kunyhóit, ledózeroltatta otthonukat. Ezek  a családok földönfutókká váltak.Csoportunk meggyőzte ezeket az otthon nélkül maradt embereket,  hogy kezdeményezzék a bírósági eljárást. Az elhúzódó és néha nehézkes eljárás eredményeként a bíróság a felpereseknek adott igazat első fokon megnyerték a pert. Kötelezték a zuglói önkormányzatot kártérítésre, egyben a polgármestert írásbeli bocsánatkérésre. Reméljük ez az ítélet jogerőssé válik és preventív hatást gyakorol a főváros önkormányzataira. Jogellenesen még a közigazgatási  hatalom sem járhat el következmények nélkül!

Adásunk befejező részében arról az örömteli eseményről váltottunk néhány szót, hogy ráhatásunkra tárgyalásaink eredményeképp a kőbányai önkormányzat két lakást bocsájtott hajléktalan emberek rendelkezésére. A lakások felújítása csoportunk hathatós közreműködésével folyamatban van. Lám ilyen módon is lehet segíteni a rászorulókon!

Keresztes Jenő

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.