Választási fórum a Fűtött utcán

Ez a cikk több mint 10 éves.

valasztasi.jpgMárcius 6-án választási fórumot tartottunk a Dankó utcai Fűtött utca nevű nappali melegedőben. Célunk az volt, hogy hajléktalan embereknek segítsünk abban, hogy tudnak részt venni a szavazáson, illetve abban is, hogy ott minél tájékozottabban tudjanak dönteni. Ezért a fórum első részében a választásokon való részvételhez kapcsolódó gyakorlati információkkal szolgáltunk, a második felében pedig a választásokon induló legnagyobb demokratikus pártok programjait néztük meg együtt abból a szempontból, hogy van-e valami mondanivalójuk a hajléktalanság vagy lakhatás kapcsán.

Az eseményt Márti, az AVM érintett tagja nyitotta meg. Azt követően a Társaság a Szabadságjogokért részéről Dalma beszélt nagyon egyszerűen és mindenki számára érthetően a választásokkal kapcsolatos gyakorlati információkról. Ez nagyon fontos segítség, mert a hajléktalan emberek sokszor ütköznek akadályokba, ha szavazni szeretnének. Például nem kapják meg az értesítőt, hogy hol kellene voksolniuk, vagy nincs bejelentett állandó lakcímük, ami feltétele lenne a szavazásnak, illetve vidékre vannak bejelentve, de csak Budapesten tudnának elmenni szavazni. A tájékoztató játékos volt: kiosztottunk lakcímkártyákat, és ki kellett választani, hogy a szavazáshoz melyik jó és melyik nem, a végén pedig egy totót is ki kellett tölteni. Utcajogászunk, Eszter közreműködésével a helyszínen segítettünk azoknak átjelentkezni, akiknek máshol van az állandó lakhelye, mint ahol szavazni szeretnének.

A fórum második részében előkerültek a választásokon induló legnagyobb demokratikus pártok programjai. Kisebb csoportokat alkottunk egy-egy AVM-tag csatlakozásával. A programrészletek közös elolvasása után egy flipchartra összeírtuk, hogy szerintünk a pártok javaslatai jók-e vagy rosszak a hajléktalan embereknek, illetve hogy mi az, ami hiányzik. Senki nem tudta, hogy melyik párt programját olvassa, arra az értékelés után tippelni kellett. A beszélgetésekből az derült ki, hogy a legtöbben a melegedőben lévő hajléktalan emberek közül megfizethető lakhatást szeretnének, és olyan támogatási lehetőséget, amivel kikerülhetnek az ellátórendszerből. A pártok programjainak elemzésével hamarosan külön is foglalkozunk itt a blogon.

Sajnos hiába a nagy létszámú hely, többen a melegedőben fel sem keltek és sokan aludtak, de azért azok, akik érdeklődtek a fórum iránt, aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe. A helyszínen a választási részvétellel kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazó anyagot is szétosztottuk. Ezt szívesen elfogadtak és érdeklődéssel lapozgatták. Érezhető, hogy szüksége van a hajléktalan embereknek az információkra, fontos nekik a tájékoztatásunk és szívesen vették a segítségünket, meg azt is, hogy ott voltunk velük.

A következő hajléktalan embereknek szóló választási fórum március 27-én csütörtökön lesz. Részletek hamarosan.

2014. március 12.                                                                           Csuhai Ági

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.