Mit tehetsz, ha rendőri zaklatás tanúja vagy? 4.

Ez a cikk több mint 10 éves.

zarka_kicsi.jpgTegnap arra lettünk figyelmesek, hogy az egyik téren 6-8 rendőr zaklatja a hajléktalan embereket. Olyan pozícióból figyeltük őket, hogy a rendőrök minket nem láttak, de végig hallgattuk azt a párbeszédet, ahogy a rendőr azt mondja az egyik hajléktalannak, hogy:

– „Ha még egyszer panaszt teszel ellenem, a feleséged (szintén ott volt, szinten hajléktalan) agyonverem.”

– „Gyere, gyere a Vérmezőre; gyere, szétbaszlak!”

Majd erre egy másik rendőr oda ment egy másik hajléktalan emberhez, és rászólt, hogy az ne filmezze őket a telefonjával, és ezzel elvette tőle a telefont. Ekkor léptünk mi elő, hogy lássanak. Rögtön kérdezgettek is a rendőrök, hogy miért állunk ott, mit akarunk, és mondták, hogy menjünk onnan. Ekkor szóvá tettük a hallott dolgokat, illetve felkérdeztük őket.

Sajnos az érintett hajléktalan emberek nehezen értették meg, hogy mi ő értük állunk ki, így ők is nehezítették a dolgunkat. A rendőrök egészen addig velünk is kioktatóak voltak, míg rá nem jöttek, hogy van pár „ütőkártya” a kezünkben.

– Elmondtam, hogy szerintem nem volt jogszerű nem engedni videózni. (Tudtommal lehet videózni, csak ha kiteszem a felvételt pl. internetre, ki kell takarjam a rendőrök arcát.)
– Illetve a barátnőm jelezte, hogy hallottuk a veréssel való fenyegetést.

Nagyon okos érveik voltak egyébként pl. „Megfogja a TBC-s hajléktalan a korlátot, és a gyerekem meg TBC-s lesz, ha ő is megfogja.”

Sajnálatos, amit láttunk, elhiszem, hogy a rendőröknek sem könnyű, de beteg, elesett embereket veréssel fenyegetni több, mint felháborító, nekik pedig, mint a törvények betartatóinak különösen nem szabadna ilyesmit még csak üres fenyegetésként sem megemlíteni.

Tudom, hogy el kellett volna kérni az igazolványaik számát/neveiket/szolgálati helyüket, de ennél jobban nem mertem ugrálni, mert kivételesen nem voltak nálam iratok.

Ezután a közeli levő hajléktalan szállóra beszóltunk, hátha az utcai segítők kimennek, és amit tudnak, megtesznek (nagyon remélem).

Egy ismeretlen AVM-szimpatizáns

További információ arról, hogy mit tehetsz, ha rendőri zaklatás tanúja vagy

Történetek az utcán élő emberek hatósági zaklatásáról.

Információ arról, ha valakit megbüntetnek életvitelszerű közterületen tartózkodásért

Ha neked is van hasonló történeted, kérjük, hogy juttasd el hozzánk az [email protected] email címre!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.