Az AVM levele Pintér Sándornak a tervezett kunyhóbontások kapcsán

Ez a cikk több mint 10 éves.

bm_1.jpgTisztelt Belügyminiszter Úr!

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt aktivistákból és szövetségeseikből áll, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. Célunk, hogy kiálljunk a hajléktalan emberek méltóságáért és küzdjünk a lakhatáshoz való jogért. A szervezet minden tevékenységében a hajléktalan emberek vezető szerepet játszanak.

Azért keressük meg, mert a hozzánk beérkezett információk alapján a Belügyminisztérium utasítást adott a kerületi rendőrkapitányságoknak, hogy mérjék fel a fővárosban saját építésű kunyhóban élő embereket, illetve számos kunyhóban élő ember tájékoztatott bennünket arról, hogy rendőrök keresték fel őket az elmúlt napokban. Tudomásunk szerint a felmérés célja, hogy a saját építésű kunyhóban élő embereket kilakoltassák, otthonaikat lebontsák. Ezt az információt támasztja alá a közelmúltban megjelent belügyminisztériumi rendelettervezet is. Budapest IV. kerületében az elmúlt hetekben számos kunyhóban élő embert számukra fenyegető jelleggel tájékoztattak arról a rendőrök, hogy el fogják bontani otthonaikat, és a kerületi rendőrség listáján összesen 35 ember otthona szerepel, mint bontásra ítélt épület. Ezen kívül, tudomásunk szerint a minisztérium több mint 400 ember otthonának elbontását rendelte el az egész fővárosban, és több helyi hatóság már készül ennek az utasításnak a végrehajtására.

Kérjük, hogy tájékoztasson minket az alábbiakról az újpesti helyzettel, illetve a főváros egész területén saját építésű kunyhóban élő emberekkel kapcsolatban.

1. Milyen hatósági eljárás folyik a rendőrség által megkeresett, és szóban az otthonuk elhagyására felszólított emberekkel szemben? Ki kezdeményezte és folytatja az eljárást?

2. Mely jogszabályok rendezik a kunyhólakó emberekkel szemben folytatott hatósági eljárás menetét?

3. Értesítették-e írásban a hatósági eljárás ügyfeleit – a kunyhólakó embereket – az eljárás megindulásáról?

4. Mikor indult meg az eljárás?

5. Amennyiben nem indult hatósági eljárás, mely jogszabályok felhatalmazása alapján, milyen jogcímen tervezik az építmények lebontását?

6. Kérjük, tájékoztasson minket az alapvető jogok biztosának a „kunyhóbontási tervekről” szóló véleményével kapcsolatos minisztériumi álláspontról.

7. Ajánljuk szíves figyelmébe a Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítéletét, amelyben kártérítésre kötelezte a zuglói önkormányzatot, mert hatósági eljárás nélkül bontotta le hajléktalan emberek kunyhóit, ezzel megsértve emberi méltósághoz való jogukat és az egyenlő bánásmód követelményét.

8. Lát-e a minisztérium lehetőséget arra, hogy tárgyalásos úton az érintettekkel és szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel közösen egyeztetve, a kunyhóban élő emberek emberi méltósághoz és önrendelkezéshez való jogát tiszteletben tartva oldja meg a helyzetüket?

Válaszait előre is köszönjük.

Üdvözlettel,

A Város Mindenkié

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.