Az ENSZ a hajléktalanság kriminalizációja ellen

Ez a cikk több mint 10 éves.

i_house_budapest_kicsi.jpgAz újabb és újabb hajléktalanellenes intézkedések közepette nem könnyű okot találnunk az optimizmusra, a nemzetközi támogatás azonban mindig nagyon sokat jelentett az AVM számára. Nemrégiben tapasztalhattuk meg a nemzetközi szolidaritás óriási erejét, amikor három földrészen 14 városban tiltakoztak szimpatizánsaink a hajléktalanság magyarországi kriminalizációja ellen. Annak pedig különösen nagy ereje van, amikor fontos nemzetközi politikai szereplők emelik fel a szavukat a Magyarországon élő hajléktalan emberek érdekében. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának két független különmegbízottja az elmúlt évek során két ízben is bírálta nyilvános állásfoglalásával a magyar kormány intézkedéseit, amelyek támogatás helyett büntetik a hajléktalan embereket.

Az ilyen nyilvános állásfoglalások nagy diplomáciai jelentőséggel bírnak. Az emberi jogokkal és mélyszegénységgel, illetve a lakhatással foglalkozó különmegbízottak 2012 februárjában adták ki első állásfoglalásukat, amelyben a nemsokkal korábban életbe lépett, a hajléktalan embereket kriminalizáló jogszabályok visszavonását sürgették. Emellett felhívták a Kormány tagjainak figyelmét a rájuk nézve kötelező erejű, a kriminalizációval ellentétes tartalmú nemzetközi szerződésekre, valamint a hajléktalan emberek alapvető emberi és állampolgári jogainak tiszteletben tartására.

Második állásfoglalásukat 2013 áprilisában hozták nyilvánosságra, nemsokkal az Alaptörvény 4. módosítása után, amely az alkotmánybírósági vétó után újra lehetővé tette a hajléktalan emberek megbüntetését pusztán azért, mert nincs hova hazamenniük. Ebben felhívták a figyelmet a kriminalizáció embertelen következményeire és a magyarországi lakáspolitika hiányosságaira is.

Noha láthatólag ezek a nagy horderejű kiállások sem tudták egyelőre csillapítani a Kormány eltökéltségét, hogy támogatás helyett üldözze és büntetéssel sújtsa a Magyarországon élő hajléktalan embereket, az ilyen megnyilvánulások egyértelműen jelzik felénk, hogy nem vagyunk egyedül és szükség esetén a nemzetközi közösség is felemeli a szavát a magyarországi hajléktalan emberek érdekében. Bízunk abban, hogy az ENSZ fellépése nem merül ki ebben a két állásfoglalásban és a világszervezet további, akár az eddigieknél is jelentősebb lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy kikényszerítse a magyarországi hajléktalan emberek állampolgári jogainak tényleges érvényesülését.  

Az állásfoglalások eredeti szövege magyarul itt és itt elérhető el.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.