A szociális temetésről

Ez a cikk több mint 10 éves.

temetes_kicsi.jpgBár csak 2015. január 1-én lépnek hatályba a szociális temetéssel kapcsolatos rendelkezések, érdemes egy kicsit átgondolni az új intézmény adta lehetőségeket. A szociális temetés egy olyan új lehetőség az elhunyt családja számára, ami megint csak arról szól, hogy hogyan lehet a szegények rétegét tovább alázni. A szociális temetés azt a célt szolgálja, hogy a szegénységben élő ember hogyan temetheti el költségek nélkül halottját. abban az esetben, ha a hátramaradt hozzátartozó felvállalja az alábbi előírásokat, teljesen ingyenes lesz számára a temetés minden fázisa.

Tehát: az elhunyt utolsó lakhelye szerinti önkormányzat és az eltemettető család közötti ingyenes kapcsolat:

– saját halottunk mosdatása, felöltöztetése a mi dolgunk

– halottunk hűtéséről és elszállításáról az önkormányzat gondoskodik

– amennyiben – szegénységünk révén – ezt a temetési formát kényszerülünk vállalni, úgy a börtönben, rabok által készült koporsót és fejfát (vagy urnát) kell használnunk. Az szociális temetés-re kijelölt külön parcellát, külön sírhelyet az önkormányzat biztosítja (jelenleg Budapesten ez a csepeli temető kieső része), ahova csak a szociális temetés által temetett halottak kerülhetnek, más halottal nem keveredhetnek. (Minden önkormányzat köteles az általa kezelt köztemetők közül legalább egyben szociális temetésre szánt területet kijelölni.)

– további feladatunk, hogy tisztában kell lennünk a temetés egészségügyi-és munkavédelmi szabályaival, ezért az erre kijelölt temetkezési szakemberrel kell találkoznunk, aki ismerteti velünk ezeket a szabályokat. Vigyázat! Ezek bármely jellegű megszegése már azzal járhat, hogy az ingyenesség megszűnik, megterhelik a hozzátartozót a szociális temetés költségének megfizetésével)

– a temetéshez szükséges munkaeszközöket a helyi, kijelölt temetkezési szolgálat biztosítja

– a megkapott szerszámokkal kimegyünk a kijelölt szociális parcellához és kiássuk szerettünk nyughelyét

– a koporsót, urnát – családi, baráti segítséggel elvisszük a sírhelyhez, behelyezzük (urna) leeresztjük (koporsó) és betemetjük halottunkat. Vigyázat! A sírhelyhez való szállításhoz nem vehetjük igénybe a temetkezési szolgálatot, vagy vállalkozót pénzért, mert ezzel azonnal megszűnik az ingyenesség, azonnal megterhelik a hozzátartozót az addigi összes költséggel! Szívességi közreműködőként, tehát ingyen, bárki segíthet nekünk a temetésben.

Ha minden szabályos, vagyis az előírásoknak megfelelő, akkor ingyenes!

Akinek a hozzátartozója arra kényszerül, hogy a szociális temetést válassza, nincs lehetősége arra, hogy később esetleg másfajta keresztet vagy sírjelet tegyen halottja sírjára. Arra ugyan adott a lehetőség, hogy a későbbiek folyamán ebből a kijelölt szegény részből új helyre, máshova temesse el valaki a saját halottját, de ez olyan költségeket jelentene, amit nem igazán tudnak felvállalni a hozzátartozók – nyilván ezért kényszerültek a szociális temetésre – tehát halottunk még ott is „megbélyegzett”.

Természetesen továbbra is lehetőség lesz elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylésére az önkormányzatnál, és továbbra is hatályos lesz a „köztemetés” intézménye. Erről részletesebben itt lehet olvasni.  De ki tudja, hogy meddig? Mi lesz, ha az önkormányzatok egy idő után mindenkit „átterelnek” a szociális temetéshez, költségcsökkentés jelszóval?

Maga rendelet embertelenségről, a politikusok ezzel kapcsolatos nyilatkozatai pedig végtelen cinizmusról tesznek tanúbizonyságot azáltal, hogy így (is) tovább alázzák a mély szegénységben élő polgárokat és a már elhunytakat.

2014. február 10.                                                                           Lakatosné Jutka

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.