A választás mindenkié

Ez a cikk több mint 10 éves.

jogallamot.jpgA Város Mindenkié és a Társaság a Szabadságjogokért kezdeményezése az országgyűlési választásokkal kapcsolatban.

A Város Mindenkié tagjai, hajléktalan és nem hajléktalan emberek közösen küzdenek egy igazságosabb és egyenlőségen alapuló társadalomért, amelyben érvényesül a lakhatáshoz való jog. Jelenleg Magyarországon sok tízezer ember él hajléktalanként, és több mint egy millióan rossz vagy bizonytalan lakhatási körülmények között. Büntetik azt, aki az utcán él, az ellátókban viszont nincs elég férőhely, és nagyon kevés embernek sikerül a hajléktalan létből kikapaszkodnia, illetve megfelelő lakhatáshoz jutnia.

Ez a lakhatási válság több évtized elhibázott és hiányzó lakáspolitikájának a következménye, amely a lakástulajdonlást támogatja, és egyáltalán nem foglalkozik a legszegényebb emberek lakhatásával. A válság megoldása csak egy átfogó lakáspolitikai reformmal lehetséges, amelyhez elengedhetetlen, hogy a következő kormányban, és a parlamenti pártokban legyen elég politikai akarat ennek kialakítására és végrehajtására. Ezért fontos, hogy az új ciklusban felálló parlament politikusai érdemben foglalkozzanak lakáspolitikával, de az is, hogy a lakhatási szegénységben élő emberek minél szélesebb rétege felemelje a szavát ennek érdekében.

A Város Mindenkié (AVM) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ezért indítja el „A választás mindenkié” kezdeményezését az április 6-i országgyűlési választásokra koncentrálva. Célunk kettős: segíteni szeretnénk abban, hogy minél több hajléktalan ember részt tudjon venni a szavazáson, illetve abban is, hogy minél tájékozottabban tudjanak döntést hozni.

A választás mindenkié…

Azoké is, akiknek nincs tető a fejük felett vagy épp saját lakásuk. Sokan a hajléktalan emberek közül mégsem tudnak élni a szavazati jogukkal, mert például előfordul, hogy nincs szabályos lakcímkártyájuk, vagy vidéki állandó lakcímre vannak bejelentve, és nem tudnak tartózkodási helyükön, Budapesten szavazni. A választás mindenkié című fórumok első részében ezért a szavazással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról ad a TASZ munkatársa tájékoztatást a hajléktalan embereknek. Elmondjuk többek között, hogy mit kell tenni akkor, ha valaki nem az állandó lakcímén szavazna, vagy ha épp kórházba kerül a választások napján, de mégis szeretne voksolni. A tájékoztatást külön kiadvánnyal segítjük, és a helyszínen utcajogászaink is tanácsot tudnak adni.

A választás mindenkié…

…és mindenkinek kell, hogy szóljon. A fórumokon nem csak praktikus tudnivalókról beszélünk, hanem a résztvevő hajléktalan emberekkel közösen megnézzük, hogy egyáltalán foglalkoznak-e a választásokon induló legnagyobb demokratikus pártok az ő problémáikkal, a lakhatási és hajléktalansági ügyekkel, és ha igen, mennyire veszik figyelembe a leginkább rászoruló emberek érdekeit. A közösen kiértékelt választási programok alapján aztán megírjuk észrevételeinket és kérdéseinket a pártoknak. Azt szeretnénk elérni, hogy minden, a parlamentbe igyekvő párt felismerje, ma Magyarországon lakhatási válság van, amely ellen csak egy átfogó lakhatási stratégiával lehet hatékonyan fellépni, középpontban a mindenki számára megfizethető lakhatási lehetőségek biztosításával.

Ez nem egy pártpolitikai kampány. Célunk az, hogy minél több hajléktalan ember – akik gyakran kiszorulnak a választói jogok gyakorlásából is – élni tudjon a szavazatával, és azt a lehető legtájékozottabban tegye. A mindennapi aktivizmuson túl az országgyűlési választások adnak ugyanis lehetőséget arra, hogy mindenki beleszóljon a közügyek alakításába, és az alapján szavazzon, hogy – saját megítélése szerint – melyik párt képviseli hatékonyan a számára fontos ügyeket.

„A választás mindenkié” fórumok időpontja:

Március 6. csütörtök 10.00-12.00 Fűtött utca nappali melegedő, Dankó u. 15.

Március 27. csütörtök – köztéren, helyszín még később pontosításra kerül

További információért forduljatok e-mailben Átol Dórihoz a [email protected] címen, vagy telefonon a +36209740 362-es számon.

Társaság a Szabadságjogokért: Szabó Máté Dániel, +3612090046

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.