Lakatosné Jutka beszéde a „börtönszálló” előtt

Ez a cikk több mint 10 éves.

jutka_5.jpgJó napot kívánok! Én Lakatosné Jutka vagyok, A Város Mindenkié hajléktalan aktivistája. Köszönöm, hogy itt vagytok és kiálltok mellettünk. Azért vagyunk ma itt, mert ma Magyarországon a hajléktalan emberek üldözése módszeresen tovább folyik.

Bár 2011-ben az Országgyűlés módosította a szabálysértési törvényt, amely kimondta, hogy közterületen történő életvitelszerű lakhatás szabálysértésnek minősül. Ennek következtében több ezer hajléktalan embert állítottak elő. Ezt a törvényt az Alkotmánybíróság 2012 novemberében azért semmisítette meg, alkotmányellenesnek találta és kimondta, hogy a hajléktalanság szociális kérdés, amit nem rendészeti eszközökkel kell kezelni.

A Fidesz-KDNP kormány és a városvezetés ebbe nem nyugodott bele, Tarlós István főpolgármester pedig „hajléktalanbűnözésről beszélt”. Tavaly januárban több fővárosi aluljáróban kordonokat állítottak fel a fal mellett, hogy kirekesszék a hajléktalan embereket. 2013 márciusában az Országgyűlés végül elfogadta az Alaptörvény negyedik módosítását, és ezzel lehetőséget teremtett arra, hogy törvényben vagy helyi rendeletben korlátozzák az életvitelszerű tartózkodást közterületen. Ehhez jött még hozzá az a tényállás, miszerint a közterületen engedély nélküli kunyhóépítés is szabálysértés, ami akár elzárással is büntethető.

És hogy a hajléktalan emberek büntetése egy percre sem álljon le az országban minden megyében külön Járási Hivatalt létesítettek arra, hogy 0-24 órában – azaz hétvégén, ünnepnap és éjszaka is – elő tudják állítani a hajléktalan emberek az erre a feladatra külön kivezényelt rendőrök.

Ahol jelenleg állunk, a volt Márton Áron Kollégium területén, a kisebbik, fehér épületben folytatják le ezeket az eljárásokat. Ennek az épületnek az alagsorában alakítottak ki őrzésre alkalmas helyiségeket. Az épületben szociális munkások is dolgoznak, akik egy ún. krízisszállás keretében szállásolják el az éjjelre itt ragadt hajléktalan embereket. Mivel az épület nagyon kieső helyen van, biztosan több „elkövető” fogja azt „választani”, hogy éjszakára itt marad. Önként – ahogyan a Máltai Szeretetszolgálat írta nekünk egy levélben.

Ezzel a Fidesz régi terve valósul meg, olyannyira, hogy 2013 november-december hónapban országosan 20 millió forintot költöttek erre a célra, 2014 évre pedig 226 millió forintot különítettek el! Ennél beszédesebb tények nem kellenek arra nézve, hogy a hajléktalan emberek üldözése megállás nélkül tovább folyik! 2013 november óta összesen 75 embert büntettek meg csak azért, mert nincsen hol laknia. Közülük 15 embert állítottak elő ebben az intézményben.

A Város Mindenkié csoport szerint ez az intézmény, ami előtt állunk, szociális és emberjogi szempontból is elfogadhatatlan, mert törvényes keretet ad a fedél nélkül élő emberek büntetésére, így kényszerítve őket egy minimális szociális elvárásoknak sem megfelelő intézménybe.

Azért vagyunk ma itt, mert követeljük a hajléktalan embereket büntető, kitiltó, megalázó rendeletek visszavonását, a törvényi szabályozás eltörlését!

Azért vagyunk ma itt, mert követeljük, hogy az adófizető állampolgárok és a közvagyont ne a leginkább elesett emberek üldözésére, büntetésére, hanem az elérhető és megfizethető szociális bérlakások számának növelésére használják fel!

Azért vagyunk ma itt, mert követeljük a nyílt párbeszédet az érintettek, a civil szervezetek és a szakemberek bevonását a lakhatási válság megoldásába!

Azért vagyunk ma itt, mert követeljük, hogy a hajléktalanságot ne rendészeti eszközökkel, ne a hajléktalanszállók ágyszámának növelésével, hanem a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalásával, lakhatási támogatással és kiterjedt szociális bérlakás-hálózattal oldják meg!

Még annyit el szeretnék mondani, hogy február 13 és 15 között a világ sok pontján tiltakoztak a magyarországi hajléktalan emberek üldözése és büntetése ellen. Ezúton is szeretnénk megköszönni a következő városokban működő szervezeteknek a szolidaritási akciókért: Bangkok, Bécs, Essen, Lisszabon, Berlin, Brüsszel, Dublin, Isztambul, Kolozsvár, New York, Párizs, Prága, London, Bukarest.

Zárka helyett bérlakást!

2014. február 22.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.