Ítélethirdetés a kilakoltatott zuglói kunyhólakók ügyében

Ez a cikk több mint 10 éves.

zugló2_1.jpgA Város Mindenkié (AVM) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) támogatásával polgári peres eljárást kezdeményeztek azok a hajléktalan emberek, akiket a zuglói önkormányzat jogtalanul lakoltatott ki 2011 októberében. A XIV. kerület Francia út és Egressy út kereszteződésénél lévő, a MÁV Zrt. tulajdonában álló területen évek óta életvitelszerűen tartózkodó emberek saját építésű kunyhóit a kerületi önkormányzat embertelen módon, minden eljárási szabályt megsértve, megfelelő előzetes értesítés nélkül számolta fel. Voltak, akik hat- nyolc éve fennálló otthonaikat veszítették el ingóságaikkal együtt. A földönfutóvá tett emberek beperelték az önkormányzatot és azt kérik a bíróságtól, hogy az állapítsa meg az emberi méltóságukhoz való jog és az egyenlő bánásmód törvényi kötelezettségének megsértését.

A per történelmi jelentőségű, hiszen ha a bíróság igazat ad a felpereseknek, azzal precedenst teremt minden önkormányzat számára ahhoz, hogy a saját építésű kunyhóban élő emberekkel szemben is teljes jogú állampolgárként kell, hogy bánjanak. A per első tárgyalása 2012. október 11-én, második tárgyalása 2013. február 19-én, a harmadik tárgyalás 2013. május 30-án, a negyedik 2013. október 24-én, míg az ötödik február 13-án volt. Február 24-én a bíróság ítéletet hirdet, amelynek tétje, hogy elismerik-e a felperesek egyenlő bánásmódhoz való jogát és kapnak-e kártérítést azokért az anyagi és nem anyagi jellegű károkért, amiket az otthonaik elbontása miatt szenvedtek el.

Mikor? 2014. február 24. (hétfő) 13 óra

Hol? Fővárosi Törvényszék (Budapest V. ker. Markó u. 27. ), II. emelet 43-as szoba

Az ítélethirdetés után A Város Mindenkié, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a felperes kunyhólakók sajtótájékoztatót tartanak a helyszínen, a bíróság épülete előtt.

További információ az ügyről A Város Mindenkié blogján

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.