Mit tehetsz, ha rendőri zaklatás tanúja vagy? 3.

Ez a cikk több mint 10 éves.

idezet4.jpgMa A Város Mindenkié találkozójára menet láttam, hogy igazoltatták a hajléktalan embereket a Kálvin téri aluljáróban. A találkozónk után szórólapokkal és néhány jó tanáccsal felszerelve elindultam hazafelé azzal, hogy ha a Kálvinon még ott lesznek a hajléktalan emberek, akkor beszélek velük.

Szóval lementem és találtam ott embereket. Szépen megágyazva feküdtek, ültek békésen a helyükön az aluljáróban. Elkezdtem beszélgetni egy szimpatikus párral. Mondtam nekik, hogy A Város Mindenkié csoport tagja vagyok és láttam a délután történteket. Erre mondták, hogy ez igen rendszeres náluk. Elmondták a saját történetüket is. Így beszélgettünk békésen, amikor megjelent két rendőr, egy férfi és egy nő. Odajött hozzánk a rendőrnő (továbbiakban: RN). Tegezve köszöntötte a többieket, majd hozzám fordult, és így szólt: „Te honnan vagy?” Én így válaszoltam: „A Város Mindenkié csoport tagja vagyok.” „Ja, azt hittem, hogy valami szocmunkás.”

Szépen leigazoltatták a többieket, és kérte RN, hogy tegyenek rendet. Erre József rutinosan fogott egy söprűt és szépen felsöpörte a környező területet. Na, de voltak ott többen is! Őket is elsősorban „melegedőbe” szerette volna küldeni RN. Mikor kérdeztem őt és társát, hogy melyik melegedőbe szándékoznak bevinni ezeket az embereket, nem kaptam választ.

Közben valamikor kiérkezett egy szociális munkás is. Ő arra próbálta rávenni az embereket, hogy fogják a cuccaikat, menjenek el kicsit, aztán fél óra múlva jöjjenek vissza, mire elmennek a rendőrök. Aztán amikor összepakolták a motyóikat az emberek, el is ment.

Egy idő után a rendőrök is megunták a dolgot és mivel már mindenki állt és menetkésznek tűnt, ők is elhagyták a terepet.

Eltelt kb. 5-10 perc és megint jöttek rendőrök, most két férfi. Mivel minden olyan szépen össze volt már csomagolva leigazoltattak ismét – majdnem mindenkit. Engem ugyanis most sem akartak igazán. Mire ez nekem is feltűnt, akkor kapcsolt az egyik és kért, hogy mutassak neki személyit, de nem is ellenőrizték le az adataimat a rendszerükben.

Ők már nem maradtak olyan sokáig. Annyit fűztek még hozzá a látogatásukhoz, hogy: „Nem szeretnénk, ha a reggeli ellenőrzéskor is itt lennének!”

És ez állítólag egész éjjel így megy: váltásban jönnek egymás után a rendőrök.

Én igazából csak ott voltam, próbáltam figyelni, és osztogattam a szórólapokat. Remélem, elolvassák! Nagyon tetszett, hogy amikor RN-ék elmentek, akkor az egyik hajléktalan ember utánuk kiabálta: A VÁROS MINDENKIÉ!

2014. február 10.                                                                                          E. Márta

További információ arról, hogy mit tehetsz, ha rendőri zaklatás tanúja vagy

Történetek az utcán élő emberek hatósági zaklatásáról.

Információ arról, ha valakit megbüntetnek életvitelszerű közterületen tartózkodásért

Ha neked is van hasonló történeted, kérjük, hogy juttasd el hozzánk az [email protected] email címre!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.