Nemzetközi tiltakozás a hajléktalanság magyarországi kriminalizációja ellen

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Város Mindenkié (AVM) hajléktalan érdekvédelmi csoport kezdeményezésére 2014. február 13. és 15. között kilenc országban szerveznek helyi csoportok és szervezetek tiltakozást a hajléktalanság magyarországi kirminalizációja ellen. A hajléktalan emberek hatósági üldözése az Európai Unió Alapjogi Chartáját, az Emberi Jogok Európai Egyezményét, valamint az ENSZ Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát is sérti.

avm_solidarity_jav2_kicsi2.jpg

A kormánypárt tavaly ősszel ismét törvénybe foglalta az utcai hajléktalanság büntethetőségét, egyaránt figyelmen kívül hagyva az Alkotmánybíróság döntését és a széleskörű hazai tiltakozásokat. A hajléktalanság magyarországi kriminalizációja ellen felszólaltak továbbá az ENSZ szakértői, a hajléktalansággal foglalkozó szervezetek európai együttműködése, a FEANTSA, valamint több nemzetközi jogvédő szervezet, így az Amnesty International és a Human Rights Watch is. Az Európai Parlament egy idén januárban elfogadott állásfoglalásában pedig a hajléktalanság kriminalizálásának azonnali felszámolására szólította fel a tagállamokat. Ezen kívül, az Európai Parlament állásfoglalása hangsúlyozta a lakhatáshoz való jog alapvető jelentőségét, és megfizethető lakhatás (illetve elegendő szociális bérlakás) biztosítását sürgette minden rászoruló számára.

A hajléktalanság magyarországi kriminalizációja ellen – a széleskörű és folyamatos hazai tiltakozáson túl – már korábban is tüntettek Kolozsváron, Prágában és Bangkokban. Ezen a héten további 9 városban fognak majd helyi csoportok a magyar nagykövetség vagy konzulátus előtt tiltakozni a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen: február 13-án Essenben, Bécsben és Liszabonban, 14-én Dublinban, Párizsban, New Yorkban, Brüsszelben és Isztambulban, 15-én pedig Londonban. Budapesten A Város Mindenkié csoport február 22-én szombaton szervez tüntetést.

Információ a nemzetközi eseményekről:

Bécs: Faika El-Nagash (faika.el-nagashi@gruene.at); Brüsszel: Philippe De Craene (philippe.decraene@gmail.com); Dublin: John Bisset (bissett.john@gmail.com); Essen: Knut Unger (knut.unger@mvwit.de); Isztambul: Cihan Baysal (cihanbaysal@yahoo.com); Liszabon: Rita Silva (emaildaritasilva@gmail.com); London: Neumann Eszter (neumann.eszter@gmail.com); New York (lynn@picturethehomeless.org); Párizs: Charlotte Mathivet (charlotte.mathivet@gmail.com);

Nemzetközi szolidaritás Facebook-esemény

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.