A kilakoltatott zuglói kunyhólakók perének utolsó tárgyalási napja

Ez a cikk több mint 8 éves.

ancsa.jpgA Város Mindenkié (AVM) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) támogatásával polgári peres eljárást kezdeményeztek azok a hajléktalan emberek, akiket a zuglói önkormányzat jogtalanul lakoltatott ki 2011 októberében. A XIV. kerület Francia út és Egressy út kereszteződésénél lévő, a MÁV Zrt. tulajdonában álló területen évek óta életvitelszerűen tartózkodó emberek saját építésű kunyhóit a kerületi önkormányzat embertelen módon, minden eljárási szabályt megsértve, megfelelő előzetes értesítés nélkül számolta fel. Voltak, akik hat- nyolc éve fennálló otthonaikat veszítették el ingóságaikkal együtt. A földönfutóvá tett emberek beperelték az önkormányzatot és azt kérik a bíróságtól, hogy az állapítsa meg az emberi méltóságukhoz való jog és az egyenlő bánásmód törvényi kötelezettségének megsértését.

A per történelmi jelentőségű, hiszen ha a bíróság igazat ad a felpereseknek, azzal precedenst teremt minden önkormányzat számára ahhoz, hogy a saját építésű kunyhóban élő emberekkel szemben is teljes jogú állampolgárként kell, hogy bánjanak. A per első tárgyalása 2012. október 11-én, második tárgyalása 2013. február 19-én, a harmadik tárgyalás 2013. május 30-án, míg a negyedik 2013. október 24-én volt.

Mikor? 2014. február 13. (csütörtök) 13 óra

Hol? Fővárosi Törvényszék (Budapest V. ker. Markó u. 27. ), II. emelet 43-as szoba

A február 13-i utolsó tárgyalási napon a felperesek és az alperes egy-egy tanúját hallgatják meg. Elképzelhető, hogy a tárgyaláson ítélet is születik, azonban arra is lehetősége van a bíróságnak, hogy a tárgyalás után 8 napon belül hirdesse azt ki.

Amennyiben a tárgyalás végén ítélet születik, A Város Mindenkié, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a felperes kunyhólakók sajtótájékoztatót tartanak a helyszínen.

További információ az ügyről A Város Mindenkié blogján

Kapcsolat:

A Város Mindenkié: Sebály Bernadett (0670-217-2601), [email protected]

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda: Dr. Muhi Erika 1/303-8973, [email protected]

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.