ORFK vs. aktivisták: tárgyalás a Kúrián a ferencvárosi kunyhó-rombolások ügyében

Ez a cikk több mint 10 éves.

AVM határ út 027_kicsi.jpg2014. február 5-én szerdán 11 órától kerül sor arra a perre, amelyben arról fog döntést hozni a Kúria, hogy törvényt sértett-e a rendőrség 2012. március 27-én, amikor megbilincselték és előállították A Város Mindenkié két aktivistáját (Bende Annát és Misetics Bálintot), akik erőszakmentesen próbálták megakadályozni, hogy az önkormányzat lerombolja négy ember saját építésű kunyhóját egy Határ út menti erdőben. A jogsértő kilakoltatás során a kunyhókat végül lerombolták, a lakók személyes tárgyainak egy részét eltulajdonították, és mint „szemetet” elszállították, hogy megsemmisítsék. A Város Mindenkié két aktivistáját (Bende Annát és Misetics Bálintot), akik igyekeztek megakadályozni a jogsértést, megbilincselték és előállították.

Az önkormányzat intézkedéséről azóta egy ombudsmani jelentés is megállapította, hogy az súlyosan jogsértő volt. Ennek az ügynek a tétje az, hogy a Kúria megerősíti-e az előző bírósági döntést, amely egyértelműen kimondta: a rendőrség is jogsértően lép fel, ha kunyhók önkényes lerombolását biztosítja.

Mikor? 2014. február 5. (szerda) 11:00

Hol? Kúria, Bp. V. kerület, Markó u. 16. fsz. 6

Döntés az első tárgyalási napon várható. A tárgyalás Misetics Bálint ügyében 11 órakor, Bende Anna ügyében 12 órakor kezdődik. Az aktivisták jogi képviseletét dr. Fazekas Tamás látja el.

Facebook-esemény

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.