Sajtótájékoztató: Elutasítás és hamis regisztráció a nappali melegedőkben

Ez a cikk több mint 10 éves.

csepel_kicsi_1.jpg2012. július 1-jén új adminisztrációs rendszert vezettek be a szociális ellátásban. A TAJ-szám alapú elektronikus nyilvántartó rendszer (KENYSZI) bevezetése óta A Város Mindenkié csoporthoz folyamatosan érkeznek panaszok hajléktalan emberektől, akiket azért küldenek el egy-egy nappali melegedőből, mert aznap máshol már regisztrálták őket, így sok esetben létfontosságú szolgáltatásokról (pl. mosás, evés, fürdés, csomagmegőrzés) kell lemondaniuk. Annak ellenére, hogy az ombudsman több alkalommal is megerősítette, hogy a rendszer ilyen jellegű működésének nincsen jogszabályi alapja és semmilyen törvény nem írja elő, hogy egy hajléktalan ember egy nap csak egyetlen nappali melegedő szolgáltatásait használhatja, a rendszer továbbra is érvényben marad.

A Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistái 2013 novembere és decembere során egy kérdőíves kutatással felmérték, hogy a KENYSZI mennyire keseríti meg a fedél nélkül élő ember életét. A kutatásból nemcsak az derült ki, hogy a hajléktalan emberek jelentős részét utasították már el nappali melegedőben azért, mert aznap már járt máshol, hanem az is, hogy a hajléktalanellátó intézmények számos esetben visszaélnek ügyfeleik adataival és hamisan regisztrálják őket abban a reményben, hogy így megkapják utánuk a finanszírozást.

A csoport tagjai a kutatás részletes eredményeit és a jogszerűtlen helyzet megváltoztatására vonatkozó javaslataikat egy performansszal egybekötött sajtótájékoztató keretében mutatják be az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt.

Mikor? 2014. február 4. (kedd) 10 óra

Hol? EMMI 1054 Budapest, Akadémia u. 3.

További információ a KENYSZI rendszerrel kapcsolatos anomáliákról:

A Város Mindenkié blog

Utcajogász blog

Tovább információ: [email protected], Sebály Bernadett 0670-217-2601

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.