Lakásmustra Kőbányán

Ez a cikk több mint 10 éves.

andi.jpg2013. december elején volt lehetőségünk megnézni azt a két üres önkormányzati bérlakást Kőbányán, ahova majd jövőre költözhet be négy jelenleg kunyhóban élő ember. Én a megbeszélt idő előtt már odaérkeztem a házhoz. A rendkívül nyirkos, téliesre fordult zord időben a ház előtt toporogva és izgatottan Andi, Piri és Zoli várakozott a két fotóssal (Vörös Anna és Balogh Dina, a Fotokontakt csoport tagjai). Közösen vártuk a Vagyonkezelő embereit, akik kinyitják a kijelölt két lakást. Később a Habitat for Humanity-től Molnár Levente (építésvezető) is megérkezett, és Tóth Ridovics Máté videós is a Fakt13 csoporttól.

Összesen másfél órát várakoztunk, fagyoskodtunk. Nem tudtuk eldönteni mitévők legyünk, mindenki elkezdett telefonálgatni, hogy vajon hol lehet a vagyonkezelő. Levente egy idő után  beült az autójába és elment a vagyonkezelőhöz megtudni, hogy talán elfelejtettek minket. A telefonból megtudtuk, hogy technikai probléma van a vagyonkezelő autójával, ezért késnek még fél órát. Nem örültünk a hírnek, mert már majdnem megfagytunk. Egy járókelőtől megtudtuk, hogy van egy cukrászda nem messze. Vettünk inni és enni a boltból, a cukrászdában pedig Dina teát és kávét fizetett. Amikor visszamentünk a házhoz, már jöttek a vagyonkezelő emberei és kifeszítették a két lakást.

Az egyik teljesen befeketedett falakkal elég szörnyen nézett ki, mert egy gyertya miatt kiégett (a tulaj nem fizette  számlát, így villanya nem volt). Zoliék bementek és szörnyülködve megállapították, hogy igen nagy munka lesz rendbe hozni. A Habitatos Levente nagyon készségesen elmondta nekünk is és mindenkinek, hogy a felmérést most megcsinálja: lesz pénz erre a munkára! Biztatóan beszélt a leendő lakóval, Pirivel is. Mindenki azon lesz, hogy összefogással a megtervezett időre megkaphassák a lakást.

Piriék lakása már jobban nézett ki. Helyes kis lakás lesz, ezt már az ember el tudja képzelni. Tudjuk, hogy rengeteg munka kell hozzá, és persze a segítő önkéntesek dolgos kezei.

Készültek a fotók is, és aztán az udvaron a hidegben állva piknikeztünk: volt szeletelt kenyér, fokhagymás felvágott és persze a melegítő is jólesett. Nagyon jól elbeszélgettünk. Látszott, hogy a biztatás, és odafigyelés nagyon jólesik Zolinak és Andinak. Piri is nagyon örült (a párjának, Antinak dolgozni kellett, azért nem volt ott.)

Barátsággal, kissé összefagyva elköszöntünk, és sok szerencsét kívántunk. Megbeszéltük, hogy találkozunk rendszeresen. A fotósok randit beszéltek meg Andival és Zolival az otthonukba, mert Zoli akkor ünnepelte a szülinapját.

2013. december 25.                                                                                                Csuhai Ági

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.