A csend körei – beszámoló

Ez a cikk több mint 10 éves.

csend_kicsi.jpgDecember 18-án délután 6 órakor voltam egy találkozón a Deák téren a MigSzol csoporttal és erről szeretnék egy pár sort írni. Ott voltunk a Deák téren az ún. Csend Körei rendezvényen: a szobornál úgy 10-15-en körbe álltunk egy csomó mécsest plakátokkal a kezünkben és megemlékeztünk a menekültekről, akik táborokban szenvednek, be vannak börtönözve vagy menekülés közben éri őket a baj. Két beszéd volt, az egyik magyarul a másik angolul, amit egy 5 perces csend követett.

Kissé hideg volt és a rendezők mindannyiunkat meghívtak egy meleg italra. Lementünk a közelben lévő Szervita téri Irish Pubba  és ott volt lehetőségünk megismerkedni. Miután mindenki rendelt, amit akart, sorban bemutatkoztunk – én mint AVM-tag és bevándorló. Persze mindenki angolul és én is. Voltak Afganisztánból többen, Koszovóból, Afrikából, egy hölgy volt Kanadából, aki megtapasztalta a migráns életet gyerekkorában, amikor kivándorolt Hollandiából Kanadába. Egy úr az USÁ-ból és persze egy pár fiatal magyar, egy hölgy Finnországból, aki szociális munkás.

Miután bemutatkoztunk, én elkezdtem beszélgetni egy fiatallal a Helsinki Bizottságból: ő magyar és ismeri az AVM-et – volt is nálunk mint Utcajogász régen. Vele társalogtam és egy magyar lánnyal, aki magyartanár a bicskei táborban. Szépen elbeszélgettünk az AVM-ről, a tevékenységeinkről és persze az ő problémáikról is. Nagyon érdekes dolgokat tudtam meg a menekültekről és jól esett ez a beszélgetés.

2013. december 20.                                                                                                         Pap János

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.