Az Isten néha hol van? Nyílt levél Ferenc pápának

Ez a cikk több mint 10 éves.

jaj_kicsi.jpgTisztelt Ferenc pápa!

Mi a budapesti A Város Mindenkié csoport tagjai vagyunk, mindannyian hajléktalan vagy lakhatási nehézségekkel küzdő emberek. Azért fordulunk Önhöz, mert szeretnénk, ha tudna arról, hogyan bánik a magyar állam azokkal a hajléktalan emberekkel, akik – mint közülünk sokan – közterületen kénytelenek élni.

2013. október 15-én lépett érvénybe az a törvény, amely a világörökségi területeken szabálysértéssé nyilvánította az ún. életvitelszerű közterületen tartózkodást. Ezzel Budapest és Pécs egész belvárosában közmunkával, pénzbírsággal vagy végső esetben elzárással is büntethetővé vált az utcai hajléktalanság. Ezután november folyamán a főváros és több vidéki város is helyi rendeleteket fogadott el, amelyek mind még nagyobb területeket jelöltek ki, ahol a hajléktalan embereket megbüntethetik otthontalanságuk miatt. Budapesten ezzel lényegében az egész város „hajléktalanmentes zóna” lett!

Mint talán tudja, ma Magyarországon egy olyan kormánykoalíció van hatalmon, amely fontosnak tartja a keresztényi értékeket, sőt az egyik kormánypárt neve pontosan ez: Kereszténydemokrata Néppárt. A kormányzó pártok képviselői szinte kivétel nélkül igennel szavaztak a hajléktalanság tiltását bevezető törvényre és a helyi rendeletekre is. Pedig a hajléktalanság kriminalizációja ellen több vallási közösség is tiltakozott, többek között két rabbi, az evangélikus egyház képviselői, a Szent Egyed Közösség és a Bokor Közösség is.

A Magyarországon élő hajléktalan emberek nevében kérjük, hogy fordítson figyelmet országunk zuhanására a mélyszegénységbe. Népünk súlyos helyzete aggaszt minket, és embertelennek tartjuk, ahogy velünk bánnak. Úgy tűnik, hogy a föld színéről is el akarnak minket tüntetni. Sok hajléktalan ember hisz Istenben, ami sokszor átsegíti őket a nehézségeken. De a világi hatalom minket, szegény és hajléktalan embereket már nem vesz emberszámba!

Szeretnénk, ha az Ön segítségével megérinthetnénk a világ szemét és lelkét és felhívhatnánk a figyelmet a helyzetünkre. Minket (majdnem) mindenki lenéz és üldöz azért, mert nincsen otthonunk, pedig mi is ember, lélek, és szenvedő test vagyunk. Magyarországon a szeretet, a békesség és a nyugalom kell, hogy győzzön. Kérjük, emelje fel a szavát a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen és segítsen nekünk, hogy Magyarországon vége legyen a gyűlöletnek, az erőszaknak és a nyomornak.

ferenc_aláírás_kicsi.jpgBudapest, 2013. december 15.                     A Város Mindenkié csoport hajléktalan tagjai

Az eredeti levél innen letölthető.

The English version of the letter can be accessed here.

La versión en español de la carta se puede acceder aquí.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.