Újabb kísérlet „börtönszálló” kialakítására

Ez a cikk több mint 10 éves.

budaors.jpgKifejezetten az életvitelszerű közterületen tartózkodás szabálysértésének elkövetése, azaz a hajléktalanságuk miatt eljárás alá vont személyek számára alakítanak ki egy épületet a Budaörsi úton a régi Márton Áron Kollégium területén.

Az intézmény kialakítására a közigazgatási és igazságügyi miniszter 31/2013. (XII. 2.) számú rendelete adott – vélhetően jogsértő módon – felhatalmazást, mely szerint az „életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése […] miatt indult szabálysértési eljárásban a […] járási hivatal az eljárást az erre kijelölt hajléktalanszállón folytatja le.” Noha a magyarországi jogszabályok nem ismerik a „hajléktalanszálló” fogalmát, feltételezhetően az éjjeli menedékhelyekről és átmeneti szállásokról van szó, és Budapesten a Budaörsi úti intézmény szolgál majd arra, hogy előállítsák azokat a hajléktalan embereket, akik ellen „életvitelszerű közterületen tartózkodás” miatt eljárást indítanak.

A Város Mindenkié tudomása szerint a volt kollégium területén álló kisebb épületben folytatják le az eljárásokat, és annak a pincéjében alakítanak ki az „elkövetők” őrzésére alkalmas helyiségeket. A kollégium fő épületének első szintjét már fűtik, noha nem világos, hogy ott kik és miért fognak tartózkodni. Az AVM feltételezése szerint az előállított embereket a kisebb épületben fogják tartani a törvény által megengedett 8+4 órán keresztül, majd az eljárás lezárásával át fogják őket kísérni a nagyobb épületbe, ahol „önkéntesen” maradhatnak valamennyi időre (a rendelkezésre álló információk szerint nem fognak kialakítani hivatalos, a szociális törvénynek megfelelő éjjeli menedékhelyet vagy átmeneti szállót, viszont a Máltai Szeretetszolgálat fog valamilyen ellátást nyújtani). Mivel az épület elég messze van a város sűrűn lakott részétől és tömegközlekedéssel sem feltétlen könnyű innen bejutni, feltehetően több „elkövető” azt fogja „választani”, hogy éjszakára az épületben marad.

A Budaörsi úti intézmény kialakításával a Fidesz régi terve valósul meg, hiszen Soltész Miklós államtitkár már 2010 végén kérte az önkormányzatokat, hogy keressenek olyan helyiséget, amely alkalmas lenne a hajléktalan emberek előállítására. 2011 őszén a VIII. kerületben alakítottak ki egy szabálysértési irodát a kerületi „közrendvédelmi program” során előállított több száz hajléktalan ember számára. Végül, 2011 őszén nyílt meg a IX. kerületi Aszódi úti szálló is, amelynek épületében egy rendőrségi iroda és előállításra alkalmas helyiség is található. Vélhetően ez utóbbi volt az első konkrét kísérlet egy börtönszálló kialakítására, azonban ezzel a tervvel felhagytak, és jelenleg az épületben a rendőrségi és szociális rész elkülönülve működik.

A Város Mindenkié szerint a Budaörsi úti intézmény szociális és emberi jogi szempontból is elfogadhatatlan, hiszen célja nemcsak az, hogy intézményi keretet biztosítson a hajléktalan emberek hatósági üldözéséhez, hanem az is, hogy lényegében bekényszerítse őket egy a minimális szociális elvárásoknak sem megfelelő szállásra. Tudomásunk szerint már az ombudsmani hivatalnál van jogvédők azon beadványa, amely a biztost a Budaörsi úti intézmény vizsgálatára kéri fel.

Fotók a Budaörsi úti intézményről itt

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.